Eliberarea de gândurile nocturne: Cum să reduci gândirea în exces și să te bucuri de un somn odihnitor

cum sa scapi de gandirea in exces
Cum să reduci gândirea în exces și să te bucuri de un somn odihnitor

Se poate întâmpla des, să gândim mult prea mult, chiar și pe timp de noapte. Însă știați cum să opriți acest lucru?

Aflați din rândurile următoare, ce este mai exact gândirea excesivă, dar și ce puteți face pentru a o reduce, atunci când vine vorba despre somnul de odihnă.

 

Ce este gândirea excesivă?

Gândirea excesivă este definită ca atunci când cineva se concentrează pe un anumit gând sau problemă pentru o perioadă lungă de timp, adesea până la punctul în care devine stresat sau nervos.

Ea implică examinarea și discutarea excesivă a circumstanțelor și, de obicei, duce la discuții negative și îngrijorătoare. Multe lucruri, cum ar fi stresul, anxietatea, depresia și traumele din trecut, pot contribui la gândirea excesivă. Un nivel specific de reflecție și analiză poate fi benefic, dar gândirea excesivă poate fi dăunătoare bunăstării mintale. Pot duce chiar la tulburări excesive de gândire dacă este lăsat neabordat. Pentru a gestiona supra-gândirea și a reduce efectele negative, învață să identifici declanșatorii și să construiești strategii, cum ar fi mindfulness.

Citește și: Idei de rețete de ovăz preparat peste noapte

overthinking
Cum să reduci gândirea în exces și să te bucuri de un somn odihnitor[Sursa foto: freepik]

Citește și: Succesul începe în zori: Descoperă 5 beneficii cheie ale trezirii matinale

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Cum să nu te mai gândești peste noapte când încerci să dormi

1. Practică mindfulness

Mindfulness înseamnă a fi conștient de situația actuală și a-ți monitoriza gândurile fără a lua o decizie cu privire la ele. Când practici mindfulness, poți învăța să recunoști când mintea ta rătăcește și să-ți aduci atenția la momentul prezent. Acest lucru poate fi deosebit de util atunci când încercați să dormiți în timp ce mintea ta este plină de griji și gânduri.

Încercați să vă concentrați asupra respirației pentru a practica mindfulness. Acordați atenție mișcării aerului din corpul dvs., respirați adânc și lent. Adu-ți ușor atenția la respirație dacă mintea ta începe să rătăcească. Pentru a vă ajuta să vă relaxați și să vă calmați mintea, puteți încerca și o meditație asistată sau un exercițiu de mindfulness. Conform Healthline, dezvoltarea unei practici regulate de meditație este o modalitate de a vă curăța mintea de discuțiile nervoase, îndreptându-vă atenția spre interior.

gandire excesiva nocturna
Cum să reduci gândirea în exces și să te bucuri de un somn odihnitor[Sursa foto: freepik]

2. Notează

Poate fi util să-ți notezi gândurile și preocupările. Când îți notezi gândurile, le poți vedea mai clar și obiectiv, ceea ce îți poate reduce puterea asupra lor. Încearcă să păstrezi un jurnal lângă patul tău și să scrii orice gânduri sau griji care îți vin în minte atunci când încerci să dormi. Nu trebuie să scrii mult; câteva propoziții sau puncte de marcare sunt suficiente.

Încercați să vă concentrați asupra respirației după ce le-ați notat. Jurnalizarea este o modalitate excelentă de a dobândi o înțelegere a modului de a evita gândirea excesivă la trecut.

Cum să reduci gândirea în exces și să te bucuri de un somn odihnitor[Sursa foto: freepik]

3. Creați o listă de îngrijorări

Dacă te trezești mereu să te gândești la aceleași lucruri, încearcă să faci o listă de îngrijorări. Nu uitați să notați ce vă îngrijorează și să vă străduiești să le rezolvați în timpul zilei.

Acest lucru vă poate ajuta să vă controlați grijile și să le reduceți influența pe care o au asupra dvs. noaptea. Ți-ar trebui să-ți amintești că le-ai notat deja și că te vei ocupa de ele mâine atunci când te întorci în pat. Acest lucru vă poate ajuta să vă relaxați și să vă concentrați pe obținerea unui somn bun.

Cum să reduci gândirea în exces și să te bucuri de un somn odihnitor[Sursa foto: freepik]

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

4. Creați un mediu de somn relaxant

Este posibil să te simți mai calm  și confortabil atunci când încerci să dormi dacă creezi un mediu de somn relaxant. Acestea pot include lucruri precum folosirea lenjeriei de pat confortabile, păstrarea temperaturii scăzute și a întunericului în dormitor și reducerea zgomotului. Dacă îți este greu să dormi în liniște totală, poți încerca să folosești un ventilator sau un aparat cu zgomot alb pentru a face un zgomot de fundal calmant. În plus, puteți încerca să utilizați aromoterapie, cum ar fi uleiul esențial de lavandă, care s-a dovedit a fi calmant atât pentru corp, cât și pentru minte.

ce este gandirea excesiva
Cum să reduci gândirea în exces și să te bucuri de un somn odihnitor[Sursa foto: freepik]

5. Exersează recunoștința

Practicarea recunoștinței vă poate ajuta să vă îndepărtați de gândurile și grijile negative și să vă concentreze pe lucrurile bune din viață. Încearcă să te gândești la lucrurile pentru care ești recunoscător înainte de a merge la culcare. Poate fi orice, de la o conversație bună cu un prieten la un apus minunat de zi. Când te concentrezi pe lucrurile bune din viața ta, poți vedea grijile mai clar și le poți reduce puterea. De asemenea, poate ajuta la creșterea sentimentelor de calm și mulțumire, ceea ce face odihna mai ușoară. Conform National Library of Medicine, tratarea cu grijă și înțelegere a momentelor dificile, promovează adaptarea și auto-îmbunătățirea. 

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.

trucurui pentru a scapa de gandirea excesiva
Cum să reduci gândirea în exces și să te bucuri de un somn odihnitor[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Secretele unui somn odihnitor: 7 strategii pentru a vă regla programul de somn ca un profesionist

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Gagea și Moldo o pun la zid pe Criss, după ce a mărturisit, de față cu Teodora, că îl place pe Robi: „Pentru mine nu e omenesc așa ceva”

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies