Se poate întâmpla des, să gândim mult prea mult, chiar și pe timp de noapte. Însă știați cum să opriți acest lucru?
Aflați din rândurile următoare, ce este mai exact gândirea excesivă,
Ce este gândirea excesivă?
Gândirea excesivă este definită ca atunci când cineva se concentrează pe un anumit gând sau problemă pentru o perioadă lungă de timp, adesea până la punctul în care devine stresat sau nervos. Ea implică examinarea și discutarea excesivă a circumstanțelor și, de obicei, duce la discuții negative și îngrijorătoare.
Citește și: Idei de rețete de ovăz preparat peste noapte
Citește și: Succesul începe în zori: Descoperă 5 beneficii cheie ale trezirii matinale
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Cum să nu te mai gândești peste noapte când încerci să dormi
1. Practică mindfulness
Mindfulness înseamnă a fi conștient de situația actuală și a-ți monitoriza gândurile fără a lua o decizie cu privire la ele. Când practici mindfulness, poți învăța să recunoști când mintea ta rătăcește și să-ți aduci atenția la momentul prezent. Acest lucru poate fi deosebit de util atunci când încercați să dormiți în timp ce mintea ta este plină de griji și gânduri. Încercați să vă concentrați asupra respirației pentru a practica mindfulness. Acordați atenție mișcării aerului din corpul dvs., respirați adânc și lent. Adu-ți ușor atenția la respirație dacă mintea ta începe să rătăcească. Pentru a vă ajuta să vă relaxați și să vă calmați mintea, puteți încerca și o meditație asistată sau un exercițiu de mindfulness. Conform Healthline, dezvoltarea unei practici regulate de meditație este o modalitate de a vă curăța mintea de discuțiile nervoase, îndreptându-vă atenția spre interior.
2. Notează
Poate fi util să-ți notezi gândurile și preocupările. Când îți notezi gândurile, le poți vedea mai clar și obiectiv, ceea ce îți poate reduce puterea asupra lor. Încearcă să păstrezi un jurnal lângă patul tău și să scrii orice gânduri sau griji care îți vin în minte atunci când încerci să dormi. Nu trebuie să scrii mult; câteva propoziții sau puncte de marcare sunt suficiente. Încercați să vă concentrați asupra respirației după ce le-ați notat. Jurnalizarea este o modalitate excelentă de a dobândi o înțelegere a modului de a evita gândirea excesivă la trecut.
3. Creați o listă de îngrijorări
Dacă te trezești mereu să te gândești la aceleași lucruri, încearcă să faci o listă de îngrijorări. Nu uitați să notați ce vă îngrijorează și să vă străduiești să le rezolvați în timpul zilei. Acest lucru vă poate ajuta să vă controlați grijile și să le reduceți influența pe care o au asupra dvs. noaptea. Ți-ar trebui să-ți amintești că le-ai notat deja și că te vei ocupa de ele mâine atunci când te întorci în pat. Acest lucru vă poate ajuta să vă relaxați și să vă concentrați pe obținerea unui somn bun.
4. Creați un mediu de somn relaxant
Este posibil să te simți mai calm și confortabil atunci când încerci să dormi dacă creezi un mediu de somn relaxant. Acestea pot include lucruri precum folosirea lenjeriei de pat confortabile, păstrarea temperaturii scăzute și a întunericului în dormitor și reducerea zgomotului. Dacă îți este greu să dormi în liniște totală, poți încerca să folosești un ventilator sau un aparat cu zgomot alb pentru a face un zgomot de fundal calmant. În plus, puteți încerca să utilizați aromoterapie, cum ar fi uleiul esențial de lavandă, care s-a dovedit a fi calmant atât pentru corp, cât și pentru minte.
5. Exersează recunoștința
Practicarea recunoștinței vă poate ajuta să vă îndepărtați de gândurile și grijile negative și să vă concentreze pe lucrurile bune din viață. Încearcă să te gândești la lucrurile pentru care ești recunoscător înainte de a merge la culcare. Poate fi orice, de la o conversație bună cu un prieten la un apus minunat de zi. Când te concentrezi pe lucrurile bune din viața ta, poți vedea grijile mai clar și le poți reduce puterea. De asemenea, poate ajuta la creșterea sentimentelor de calm și mulțumire, ceea ce face odihna mai ușoară. Conform National Library of Medicine, tratarea cu grijă și înțelegere a momentelor dificile, promovează adaptarea și auto-îmbunătățirea.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.