Endometrioza “boala femeilor neiubite”

Endometrioza “boala femeilor neiubite”
Endometrioza “boala femeilor neiubite”

Endometrioza este o afectiune ginecologica, in care celule similare cu cele care se formeaza in interiorul uterului (celule endometriale) migreaza prin trompele uterine si se implanteaza in afara uterului.

Celulele endometriale se desprind si sunt eliminate in fiecare luna in timpul menstruatiei.

In popor este denumita boala femeilor neiubite, iar doctorul Voicu Simedrea, de la 1st Medical Clinica explica:

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

„Acesta este boala femeilor frumoase, tinere, aflate in primii ani ai fertilitatii. Nu lipsa de afectiune genereaza boala, ci chiar invers, boala are drept consecinta invaliditatea sexuala, sociala si chiar biologica.

Multe dintre pacientele mele cu forme avansate de boala isi pierd casniciile sau/si locurile de munca si ajung izolate social. Asta este o drama a noastra, a societatii romanesti, care nu are resorturile institutionale sau civile sa se ingrijeasca de aceste femei care lupta, unele aproape toata viata, cu aceasta cumplita afectiune”.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Apare

in uter, ataca si alte organe- Endometrioza interna se caracterizeaza prin afectarea doar a uterului si a trompelor uterine. Endometrioza externa se manifesta prin leziunile ovarelor, ale colului uterin, ale vaginului, ale intestinului, ale vezicii urinare si ale altor organe care nu fac parte din sfera organelor sexuale. Incidenta bolii este de 18-20% din femeile active hormonal (15-50 ani) si este mai mare decat incidenta cumulata a tuturor cancerelor din sfera genitala feminina.
Dintre aceste paciente, 40% prezinta forma agresiva: endometrioza profund infiltrativa. „Este o boala care apare la toate varstele, din pacate, de la 20 de ani, pana la menopauza”, spune Cezara Bucur, medic ginecolog la Columna Medical Center.

Cauzele afecţiunii- Specialistii explica aparitia bolii prin 4 teorii: teoria refluxului menstrual (sangele menstrual refuleaza prin trompele uterine, iar o parte din celulele endometriale migreaza astfel in afara uterului), teoria celomica, teoria rezistentei la progesteron si teoria stresului oxidativ.

Doctorul Simedrea a tinut sa precizeze ca nici o teorie nu este perfect valabila: „Parerea mea este ca asistam la o recrudescenta a bolii pentru ca femeia moderna alege sa conceapa mult mai tarziu decat mamele noastre si pentru ca hrana noastra este hormonotratata, aducand  astfel un aport mare de estrogeni, leziunile endometriozice fiind estrogeno-dependente”. De aceeasi parere este si dr. Cezara Bucur, care spune ca „acum 20 de ani, femeile alegeau sa conceapa mai devreme, iar incidenta bolii nu era atat de mare”. „S-a demonstrat ca aparitia unei sarcini la bolnavele cu
endometrioza este benefica putand duce, uneori, chiar la vindecarea acestei boli”
, completeaza dr. Vasilescu Mihaela.

Care sunt simptomele?- In Romania se apreciaza ca exista jumatate de milion de paciente cu endometrioza. Principalele simptome sunt durerea (70% din pacientele cu dureri cronice pelvine in timpul menstruatiei), durerile in timpul actului sexual si infertilitatea (50% din pacientele infertile au endometrioza).
„Trebuie avut in vedere faptul ca durerile menstruale intense la nivelul pelvisului pot ascunde aceasta boală.
Un control ginecologic anual poate depista precoce boala”
, sfatuieste dr. Radu Botezatu de la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Filantropia.

Modalitati de diagnosticare- In functie de localizarea implanturilor endometriale, daca acestea se afla in afara uterului, in vagin sau pe vezica, se pot identifica la un examen ginecologic. In cazul in care acestea se afla in abdomen si nu se pot vedea, laparoscopia este cea mai folosita procedura de diagnosticare.
Laparoscopia este o interventie chirugicala minora, efectuata sub anestezie generala, in unele cazuri sub anestezie locala, in timpul careia o camera de dimensiuni minuscule filmeaza implanturie endometriale.
Endometrioza are 4 stadii – primul, in care exista cateva focare mici, stadiul 2, in care exista mai multe focare care patrund in interiorul organelor afectate, stadiul 3 – numarul focarelor creste si apar chisturi ovariene, iar in stadiul 4 focarele sunt multiple, chisturi multiple pe ovare, aderente intre organele pelvine. „In stadiul 4 viata de zi cu zi este insuportabila, durerea este intensa. In unele cazuri, apare pelvisul inghetat, acel stadiu sever unde organele sunt lipite intre ele din cauza tesutului endometrial”, povesteste dr. Cezara Bucur.

Tratament- Medicamentele antiinflamatoare sunt des folosite in tratarea endometriozei pentru a alunga durerea pelvina. Doctorul Simedrea adauga: „In ceea ce priveste optiunile medicamentoase, ele sunt multiple: contraceptive orale, antiestrogenicele (Danazol), analogi GnRh (Triptoreline, Zoladex), progestinele (Viesanne), inhibitori de aromataza (Letrozol)”.
Endometrioza este o boala cu doua taisuri.Pe de-o parte se poate trata medicamentos, insa nu rezolva problema infertilitatii, iar pe de alta parte se poate trata chirurgical, caz in care se imbunatateste calitatea vietii si cresc sansele de sarcini spontane,insa interventia chirurgicala se face numai de o echipa de experti in cadrul unor centre specializate. In cazul chirurgiei laparoscopice, medicii trebuie sa fie cat mai radicali si sa scoata toate implanturile endometrice.

In cazuri extreme, atunci cand boala afecteaza pe langa aparatul genital (uter, ovare) si aparatul urinar (vezica, uretere), digestiv (rect, sigma, colon, intestin subtire), nervi pelvini, se poate discuta, atunci cand au fost epuizate toate modalitatile, despre histerectomie totala impreuna cu anexectomia (scoaterea ovarelor). Doctorul Simedrea atentioneaza ca se poate apela la aceasta metoda extrema doar daca au fost epuizate toate celelalte metode de tratament. Decizia trebuie foarte bine cumpanita de medic si de pacienta.
„Alte tratamente includ de exemplu vaporizarea laser – metode care se folosesc in Europa pentru endometrioza extinsa“, sustine dr. Radu Botezatu. Aceasta procedura presupune utilizarea fascicolului laser in cazul implanturilor superficiale aflate langa organe.
Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies