Stimulante pe termen scurt si inofensive cand sunt consumate ocazional si in cantitate mica, bauturile energizante pot avea, cand sunt consumate in doze mari, efecte foarte nocive asupra sanatatii.
Ingredientele care se gasesc pe eticheta majoritatii dozelor sau sticlelor de energizant sunt apa, acid citric, zahar si/sau indulcitori, arome, vitamine B, cafeina, glucuronolactona si taurina, la care se adauga ingrediente specifice fiecărui producător. In mare, ele sunt aceleasi ca in cazul oricarei bauturi racoritoare. Totuşi, cele cateva pe care energizantele le au in plus fac diferenta.
Cafeina, un stimulent natural întâlnit, spre exemplu, in cafea sau ceai, este principalul ingredient al bauturilor energizante.
Ea actionează ca un tonic al sistemului nervos central, marind astfel puterea de concentrare si reducând temporar starea de oboseala.Taurina este un alt ingredient intalnit in bauturile energizante. Contrar miturilor care circulau acum ceva vreme, intarite de numele sugestiv al acestei substante, ea nu este extrasa din sperma de taur. Taurina este un aminoacid produs de organismul animal si uman, care se gaseste in bila, in tesutul pulmonar si in muşchi.
Glucuronolactona este o alta substanta care se gaseste in mod natural in corpul uman si care este adaugata in compozitia energizantelor cu scopul de a detoxifia organismul. AESA a confirmat ca, in cantitati rezonabile, nu au fost descoperite efecte negative ale glucuronolactonei asupra organismului.
Unii producători includ printre ingrediente si extract de guarana, care contine, la randul lui, cafeina.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Principalul beneficiu al bauturilor energizante este, dupa cum le spune si numele, faptul ca ofera un plus de energie organismului. De asemenea, energizantele sporesc puterea de concentrare si imbunatatesc memoria secundara. Pe langa asta, ele au capacitatea de a intensifica metabolismul si de a reduce, cel putin pe termen scurt, starea de somnolenta.
Lista efectelor negative pe care le pot avea bauturile energizante este ceva mai lunga. Acestea apar cu preponderenţă în cazurile în care ele sunt consumate iresponsabil, in doze mari pe o perioada scurta de timp. Principala cauza este consumul ridicat de cafeina pe care il inregistrează acest tip de bauturi.
O echipă de oameni de stiinta de la Universitatea din Bonn a demonstrat ca energizantele pot afecta modul in care bate inima. Dupa ce au studiat ritmul cardiac la 17 persoane, cercetatorii au observat ca ventriculul stang -cavitatea inimii care este responsabilă cu pomparea sangelui in corp- avea contractii mai puternice la o ora dupa consumul unei bauturi energizante decat inainte de inceperea studiului. Astfel, cercetatorii recomanda persoanelor care sufera de afectiuni cardiace sa evite consumul lor.
Acest studiu este confirmat si de American Heart Association, care a descoperit in urma unei cercetari ca energizantele pot afecta intr-un mod negativ ritmul cardiac si, mai mult, pot duce la cresterea presiunii sangelui.
Un alt efect negativ care ar putea aparea este insomnia. Este evident ca, din moment ce ele au capacitatea de a reduce starea de somnolenta, la fel de bine pot sa duca si in cealalta extrema.
De asemenea, consumul exagerat poate atrage dupa sine cresterea cantitatii de urina eliminate (cafeina este o substanta diuretica), dureri de cap, tremurat si deshidratare.
Din motivele enumerate anterior, majoritatea medicilor recomanda evitarea acestor bauturi. Daca este nevoie de un plus de energie, acestia sugerează ca el ar trebui sa fie dobândit printr-o alimentatie corecta.
Sursa www.descopera.ro