Enterocolita: simptome, tratament si metode de prevenire

Enterocolita: simptome, tratament si metode de prevenire
Enterocolita: simptome, tratament si metode de prevenire

Sezonul de vara se asociaza cu frecventa maxima a cazurilor de enterocolita.

In special copiii sunt cei afectati, deoarece stomacul lor sensibil nu poate tolera alimentele care au suferit modificari organoleptice in urma temperaturilor necorespunzatoare.  Insa exista si agenti infectiosi implicati preponderent in imbolnavirile aparute in sezonul rece, cum ar fi virusul Norwater sau rotavirusurile.

De asemenea, raspandirea infectiilor pe cale digestiva este favorizata de factori economico-sociali, cum ar fi nivelul de salubritate, aprovizionarea deficitara cu apa sau igiena individuala precara.



Nu doar copiii sunt vizati, ci si adultii care, in conditiile nerespectarii regulilor de igiena, se pot imbolnavi usor de diverse tulburari digestive.

Dar ce este, mai exact, enterocolita, cum se manifesta, ce masuri putem lua pentru a ameliora simptomele si, mai ales, cum o putem preveni?

Ce este enterocolita?- Enterocolita reprezinta o afectiune a tractului digestiv si este determinata de infectii diverse cu bacterii, ciuperci, virusuri sau paraziti.

Aceasta se manifesta de obicei prin diaree moderata sau severa, care poate fi insotita de piederea apetitului, voma, crampe si disconfort abdominal.

Desi, de obicei, nu este severa la adultii sanatosi, provocand numai disconfort si neplacere, la pacientii foarte bolnavi, foarte tineri sau foarte batrani poate produce deshidratare severa si dezechilibre electrolitice, ambele fiind potential fatale.

Simptome- Tipul si severitatea simptomelor depind de tipul si cantitatea microorganismelor sau toxinelor ingerate, precum si de rezistenta individuala.

•    Debutul este de obicei brusc – uneori dramatic - cu pierderea apetitului, greata sau voma. Pacientii prezinta zgomote intestinale puternice si uneori crampe abdominale.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

•    Diareea, insa, este simptomul cel mai frecvent intalnit in caz de enterocolita, si poate fi insotita de eliminarea vizibila de sange si mucus odata cu materiile fecale.

•    De asemenea, meteorismul, balonarea, febra, starea generala de rau, durerile musculare si epuizarea extrema se numara printre manifestarile enterocolitei.

•    Episoadele de voma si diaree severa pot conduce la o deshidratare marcata, care are drept consecinta stari de slabiciune, scaderea frecventei episoadelor de urinare, gura uscata si plansul fara lacrimi (in cazul copiilor mici).

Trebuie tinut cont de faptul ca dezechilibrele hidro-electrolitice sunt potential severe, in special la sugari, batrani sau la persoane care sufera de afectiuni cronice.

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

Cauze- Infectiile care produc enterocolita pot fi transmise de la o persoana la alta (contact interpersonal), in special daca o persoana care are diaree nu se spala bine pe maini dupa ce a avut scaun.

Infectia unei persoane se poate produce si in urma ingestiei de alimente sau apa care au fost contaminate cu materii fecale infectate.

Majorotatea alimentelor pot fi contaminate cu bacterii si produc enterocolita daca nu sunt preparate termic sau pasteurizate corespunzator.

Apa contaminata este ingerata uneori in moduri neobisnuite, de exemplu prin inotul intr-o piscina contaminata de materii fecale eliminate de o persoana infectata. In unele cazuri, infectia este dobandita in urma contactului cu animale purtatoare ale microorganismului infectios.

Preventie- Deoarece majoritatea infectiilor care produc enterocolita se transmite de la o persoana la alta, in special prin contact direct sau indirect cu materii fecale infectate, spalarea corecta pe maini dupa fiecare scaun – folosind apa si sapun – este cel mai eficace mod de prevenire.

Pentru prevenirea infectiilor transmise pe cale alimentara, carnea si ouale ar trebui preparate termic corespunzator, iar ceea ce ramane dupa masa ar trebui refrigerat cat mai repede.  La sugari, o modalitate simpla si eficace de prevenire o reprezinta alaptarea la san, insa mama trebuie sa aiba grija la alimentatie.

Prevenirea enterocolitei este posibila prin respectarea regulilor de igiena individuala: spalatul mainilor cu apa si sapun inaintea oricarei mese, spalarea eficienta a alimentelor care se consuma neprelucrate termic, spalarea si dezinfectarea tacamurilor, veselei, prin utilizarea numai a apei provenite din surse sigure, necontaminate, iar cand acest lucru nu este posibil, a apei fierte si racite ori a apei minerale imbuteliata corespunzator.
Afla mai multe pe: www.csid.ro



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Ce lipsuri a avut Mirabela Dauer în copilărie. De ce mama și tatăl său nu au participat mai des la spectacolele sale? "Mama mea a venit de două ori în viața mea, tata niciodată!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies