Ministerul Apărării Naționale a lansat un proiect de lege privind pregătirea populației pentru apărare. Iată cine va fi obligat să se prezinte la mobilizarea generală de război.
Potrivit proiectului de lege, românii care au plecat în afara țării vor avea doar 15 zile la dispoziție din momentul declarării stării de război pentru a se prezenta la încorporare. Și cetățenii din Republica Moldova care și-au redobândit cetățenia română vor fi obligați să îndeplinească serviciul militar.
Ce persoane trebuie să se prezinte în caz de război
Conform documentului transmis de către reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, pentru îndeplinirea unor misiuni pe o perioadă determinată vor fi mobilizați și rezerviștii, potrivit nevoilor instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
În cazul stării de mobilizare generală sau de război, bărbații cu vârste între 20 de ani și 35 de ani și rezerviștii voluntari vor avea obligația de a se prezenta la locul, data și ora prevăzute în ordinul de chemare.
Ministerul Apărării Naționale a postat pe data de 5 iulie forma inițială a unui proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, potrivit capital.ro
Militarii voluntari, la mare căutare
Cetățenii români care vor executa, după adoptarea actului normativ, serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen pot reprezenta o sursă importantă pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei României.
Astfel, militarii voluntari vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare și de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de indemnizație lunară.
Conform datelor publicate de către Ministerul Apărării Naționale, aceștia vor primi o indemnizație reprezentând trei câștiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferente anului pentru care se face plata.