Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi ale dimineții. Află din rândurile de mai jos dacă cafeaua este benefică sau riscantă pentru organism!
Dr. Mihail a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre mituri privind cafeaua.
Cafeaua este benefică sau riscantă?
Cafeaua este consumată la nivel global de către numeroase persoane, iar acest lucru nu este sub nicio formă un lucru rău. Licoarea magică este sănătoasă și benefică pentru organism, însă dacă devine o dependență iar oamenii opresc brusc consumul de cafea, pot intra într-un mini sevraj, apărând astfel efecte adverse precum oboseala, iritabilitatea, stările de anxietate sau durerile de cap .
“Cafeaua este benefică, este sănătoasă, fiind cel mai popular drog de pe acest Pământ. Ne obișnuim cu cafea, și în momentul în care nu mai bei ai un mini sevraj, se pot întâmpla efecte adverse când nu mai bei cafea, precum oboseala, poți să ai iritabilitate, să fii anxios, să te doară capul. Partea bună este că aceste simptome debutează de la 12 ore de când ne-am lăsat de cafea.”
Citește și: 5 obiceiuri care cresc nivelul de estrogen din organism
Cafeaua poate opri durerile de cap, iar doza recomandată pentru acest lucru este de aproximativ 130 mg de cafeină. De asemenea, cafeaua scade riscul de a face boala Parkinson sau de a ajunge la ciroză. Mai mult decât atât, oamenilor care vor să își protejeze ficatul le este chiar recomandat consumul de cafea.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
“În studiile științifice sunt trei efecte benefice, în primul rând durerea de cap. Cafeaua într-adevăr ajută la durerea de cap iar doza recomandată este undeva la 130 de miligrame de cafeină pentru a scădea durerea de cap. Pentru boala Parkinson, acea boală în care pacientul începe să tremure, s-a constatat că pacienții care au Parkinson au nivelul plasmatic foarte mic de cofeină, adică nivelul de cafeină care este circulant în sângele lor este foarte mic, iar consumul de cafea ne scade foarte mult riscul de a face această boală. Cei care beau cafea ajung mult mai greu la ciroză, iar oamenii care vor să-și protejeze ficatul este bine să bea cafea.”, a mai precizat el.
De asemenea, multe persoane consideră că această băutură doar oferă senzația de trezire dimineața, însă nu este adevărat, deoarece cafeaua reușește să stimuleze creierul central și face oamenii mai alerți, cu ajutorul efectului biochimic pe care îl are.
“Cafeaua este un stimulent, ea ne stimulează creierul central și ne face mai alerți, deci această stare de trezire de la cafea nu este doar o senzație, este un efect biochimic pe care această substanța îl are.”, a adăugat doctorul.
Câte cafele poate bea o persoană pe zi
Cafeaua poate fi consumată până la 400-500 mg pe zi, având în vedere că un shot de espresso reprezintă aproape 100 mg de cafea.
“Doza recomandată este de 400, 450-500 mg pe zi, iar 100 mg de cafea îl avem într-un shot de espresso. Foarte important este ce cafea bem pentru că există multe tipuri de a prepara cafea. Poți să faci cafea la ibric, iar atunci când o fierbi distrugi prin fierbere foarte multe elemente nutritive din ea. Cea mai bună formă este acel espresso italian, trebuie să ai capsule, care sunt foarte bune, pentru că ai cafea măcinată care este pusă într-o doză stabilită, iar aparatul de cafea tot ce face este să treacă o apă încălzită la 80 de grade. Astfel, nu distruge antioxidanții din cafea.”, a specificat el.
Citește și: Cafeaua favorizează apariția cancerului?
Ce riscuri apar dacă doza zilnică de cafea este depășită
Deși cafeaua are multe beneficii, dacă se depășește doza de 1200 mg de cafea vor apărea stări de anxietate, tremur, iritabilitate, dureri de cap și amețeală. Mai mult decât atât, dacă stările progresează, în cazuri rare pot apărea stări de leșin sau chiar convulsii.
“Dacă depășim 1200 mg de cafea, adică 12 shot-uri de espresso, vor apărea stări traduse prin stări de anxietate, iritabilitate, tremur, durere de cap, amețeala. Stările se rezolvă de la sine, însă pot să progreseze în cazuri rare spre leșin, convulsii, așa că nu e bine să ne jucăm cu cafeaua.”, a mai spus specialistul.
Cafeaua deshidratează sau nu?
Cafeaua nu deshidratează deoarece, având efect diuretic, va determina eliminarea unei cantitate de lichid echivalent cu cantitatea consumată. Astfel, este mult spus că deshidratează însă, cu toate astea, este recomandat și un pahar cu apă lângă.
“Cafeaua este într-adevăr un ușor diuretic, deci te va determina să elimini o cantitate de lichid, dar cantitatea pe care o elimini este echivalentul cu cantitatea pe care ai băut-o. Deci, cafeaua în niciun caz nu te vă hidrata, dar e mult spus că te deshidratează.”, a încheiat doctorul.