Este o mare dezbatere despre temperatura ideala atat acasa, cat si la birou, atunci cand in aceeasi incapere stau mai multe persoane. Si asta pentru ca unii oameni resimt altfel temperatura, fata de altii. De ce unii oameni se simt bine cand este mai frig in camera, iar altii la aceeasi temperatura tremura din tot corpul?
Din punct de vedere stiintific, hipotalamusul, acea parte din creier care produce hormonii care regleaza temperatura corpului, reactioneaza diferit. Astfel, in timp ce receptorii hipotalamusului mentin temperatura constanta a corpului la 37 de grade, receptorii din piele, de obicei cei aflati pe abdomen, va ajuta sa detectati temperatura din camera. Acestia pot sesiza chiar si o schimbare cu doua grade a temperaturii.
Iata insa alte cateva motive, destul de comune( altele decat cel evident al grasimii corporale), care ar putea explica de ce unii tremura, in timp ce altii nu mai suporta caldura.
Nivelul stresului. Chiar daca hipotalamusul va ajuta sa reglati temperatura corpului, stresul poate sa schimbe datele problemei. Asa ca daca simtiti tot timpul ca este foarte cald intr-un birou in care colegii stau cu o patura pe ei sa se incalzeasca, stresul poate fi vinovat. Atunci cand esti stresat, sistemul nervos intra in actiune, facand ca sangele sa se indrepte spre organele principale ale corpului tau si astfel temperatura corpului creste.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Sexul. Te-ai intrebat de ce sotul/prietenul este intotdeauna mai cald? Un studiu publicat in 2011 a aratat ca, desi nu exista diferente majore intre temperatura interna a unei femei si a unui barbat, femeile sunt mai sensibile la temperatura.
Un motiv? Femeile, chiar daca sunt mai mici decat barbatii, au expusa o suprafata mai mare la mediul inconjurator. Chiar mai mult, studii recente au aratat ca femeile, desi au o temperatura a corpului usor mai ridicata decat a barbatului, au mainile mai reci, cu aproate 3 grade dacat barbatii.Psihologia. Crezi ca e mai frig decat este in realitate. In timp ce factorii de mai sus fac sa apara senzatia de frig sau de cald, cateodata totul este doar in capul tau.
Daca te plangi ca iti este frig intr-o camera in care sunt 23 de grade, ar trebui sa incetezi, pentru ca intervine aspectul psihologic al problemei. Niciodata nu vei reusi sa gasesti un loc de munca in care toata lumea sa perceapa caldura la fel. Asa ca intotdeauna vor exista discutii privind temperatura din camera.sursa: womenshealthmag.com