Peste 70% din populatia Romaniei se confrunta cu stari de anxietate care, de cele mai multe ori, duc la depresii severe daca nu sunt tinute sub control.
Specialistii considera ca stresul se manifesta atunci cand avem impresia ca lucrurile sunt mai dificile decat par, ca suntem incapabili sa tinem anumite situatii sub control si traim cu convingerea ca totul are o conotatie negativa. Cercetatorii au identificat 3 mari factori responsabili de aceasta problema: internetul, prin intermediul caruia oamenii sunt in permanenta tinuti la curent cu ceea ce se intampla la job, lipsa timpului destinat relaxarii si familiei si, nu in ultimul rand, rapiditatea cu care evolueaza lucrurile.
Ești stresata? Iata cum poti să te relaxezi!
In mod cert, s-au facut numeroase studii vizavi de stres si cum ar putea fi acesta evitat. Totusi, cercetatorii propun o serie de modalitati relativ simple prin intermediul carora cei afectati si nu numai, pot scapa rapid de stres. Acestea pot fi integrate in programul de zi cu zi intrucat sunt eficiente si pot preveni complicatiile.
Muzica. Melodiile cu versuri pozitive pot transmite cu usurinta o stare de bine celor care le asculta, tinandu-i, in acest fel, departe de gandurile negre. Muzica reduce nivelul de hormoni de stres. Oamenii care se confrunta frecvent cu gandurile negative sunt sfatuiti sa isi organizezi un playlist cu melodiile preferate, sa asculte muzica motivationala, sa fredoneze si sa danseze, intrucat aceasta activitate, de altfel extrem de distractiva, pe langa faptul ca induce o stare de bine, elibereaza endorfinele sau moleculele fericirii, asa cum mai sunt numite.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Filmele de comedie. Cei care sufera de stres isi pot diminua cu usurinta aceste stari daca includ in rutina zilnica un program de urmarit filme ori seriale de comedie. Acestea au rolul de a le transmite, macar pentru cateva ore, o stare de bine, de relaxare.
Masajul. Specialistii considera ca masajul poate diminua rapid nivelul de stres. O sesiune de cel putin 15 minute de masaj acasa se poate dovedi extrem de eficienta, mai ales daca se realizeaza la final de zi, cand ceea ce mai ramane este doar odihna.
Sportul. Cei care isi simt mintea incarcata si considera ca nu o vor scoate la capat niciodata, ar trebui sa invete sa priveasca lucrurile cu mai mult calm si sa inteleaga ca, in viata sunt si alte preocupari pe langa activitatea de la job. Serile petrecute in fata laptopului pe retelele de socializare ar putea fi inlocuite cu exercitii fizice, de preferat, in aer liber. Corpul va fi pus in miscare, iar mintea se va relaxa si se va elibera de gandurile negative.
Timp cu familia si prietenii. Foarte multi se confrunta cu stari si ganduri negative deoarece petrec prea mult timp la job, neglijand, in acest fel, aspecte esentiale precum timpul liber petrecut cu familia si prietenii. Nu este indicata suprasolicitarea la job ori dedicarea timpului liber task-urilor nerezolvate de la serviciu. Nu e cazul sa stai sa te gandesti, de exemplu, la calculator taxa timbru pe termene.ro. Momentele petrecute in preajma familiei, prietenilor si copiilor joaca un rol deosebit in viata fiecaruia, asa ca nu este cazul ca viata profesioanala sa
fie pozitionata pe primul loc. De altfel, sprijinul venit din partea celor dragi reprezinta unul dintre cei mai importanti factori de protectie fata de stres.