Esti tot timpul tentata de alimente nesanatoase? Afla cum sa-ti convingi mintea sa pofteasca la ce trebuie!

Esti tot timpul tentata de alimente nesanatoase? Afla cum sa-ti convingi mintea sa pofteasca la ce trebuie!
Esti tot timpul tentata de alimente nesanatoase? Afla cum sa-ti convingi mintea sa pofteasca la ce trebuie!

Unul din obstacolele cele mai greu de trecut in tranzitia spre un stil de viata sanatos sunt poftele alimentare.

Desi multi incearca sa le depaseasca prin puterea vointei, avand in vedere ca, statistic vorbind, 95% dintre cei ce tin regim revin la greutatea initiala, este clar ca ai nevoie de ceva mai mult decat vointa cand vrei sa te tii de un regim sanatos.

Cu toate acestea, nu este imposibil sa iti insusesti un stil de viata sanatos, trebuie doar sa gasesti o alta cale. Noi studii dovedesc ceea ce oamenii sanatosi stiu de mult: a fii sanatos este un obicei care se dobandeste.

Adica, asa cum ai obiceiul sa te trezesti dimineata la o anumita ora si cum te speli pe dinti inainte de culcare, la fel te poti obisnui sa mananci – si chiar sa poftesti – alimente sanatoase.

Studii recente publicate in Frontierele Psihologiei arata ca atunci cand sobolanii erau hraniti cu alimente nesanatoase, manifestau un apetit mai scazut pentru alimente sanatoase. Cercetatorii care au efectuat studiul au fost de parere ca aceeasi dinamica este valabila si la oameni.

Cu cat consumi mai multa mancare nesanatoasa, si cu cat o folosesti mai des ca forma de rasplata, cu atat o poftesti mai mult – indiferent de senzatia de foame sau de continutul caloric necesar corpului.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Desi pare descurajator, vestea buna este ca exista si reversul medaliei: ne putem educa creierul sa pofteasca alimente sanatoase.

Un studiu publicat recent in Nutritia si Diabetul a demonstrat exact acest lucru.

Studiul a impartit participantii – toti supraponderali si obezi – in doua grupuri. Un grup a participat intr-un program de interventie comportamentala, in timp ce al doilea grup a avut o alimentatie sanatosa, cu portii controlate, cu continut bogat in fibre si proteine. Primul grup a fost grupul de control si nu a avut o dieta anume.

La inceputul si la finalul studiului s-au facut teste IRM asupra creierului participantilor pentru a vedea reactia creierului la nivelul centrului recompensei – striatum – la vederea unor imagini cu alimente sanatoase si nesanatoase.
Citeste continuarea pe: www.viataverdeviu.ro



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, O călătorie de neuitat la Bisoca

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Târgul de Crăciun de la Cluj se deschide mâine, 22 noiembrie 2024! Edy Chereji: „Anul acesta nu vor fi focuri de artificii, va fi un spectacol de lasere și drone care va marca începutul evenimentului”

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Robi de la “Casa iubirii”, prima reacție după înfrângerea din RXF. Concurentul s-a filmat cu ochiul bandajat și cu vânătăi: „Cam asta se întâmplă când te bați…”

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies