Esti tot timpul tentata de alimente nesanatoase? Afla cum sa-ti convingi mintea sa pofteasca la ce trebuie!

Esti tot timpul tentata de alimente nesanatoase? Afla cum sa-ti convingi mintea sa pofteasca la ce trebuie!
Esti tot timpul tentata de alimente nesanatoase? Afla cum sa-ti convingi mintea sa pofteasca la ce trebuie!

Unul din obstacolele cele mai greu de trecut in tranzitia spre un stil de viata sanatos sunt poftele alimentare.

Desi multi incearca sa le depaseasca prin puterea vointei, avand in vedere ca, statistic vorbind, 95% dintre cei ce tin regim revin la greutatea initiala, este clar ca ai nevoie de ceva mai mult decat vointa cand vrei sa te tii de un regim sanatos.

Cu toate acestea, nu este imposibil sa iti insusesti un stil de viata sanatos, trebuie doar sa gasesti o alta cale. Noi studii dovedesc ceea ce oamenii sanatosi stiu de mult: a fii sanatos este un obicei care se dobandeste.

Adica, asa cum ai obiceiul sa te trezesti dimineata la o anumita ora si cum te speli pe dinti inainte de culcare, la fel te poti obisnui sa mananci – si chiar sa poftesti – alimente sanatoase.

Studii recente publicate in Frontierele Psihologiei arata ca atunci cand sobolanii erau hraniti cu alimente nesanatoase, manifestau un apetit mai scazut pentru alimente sanatoase. Cercetatorii care au efectuat studiul au fost de parere ca aceeasi dinamica este valabila si la oameni.

Cu cat consumi mai multa mancare nesanatoasa, si cu cat o folosesti mai des ca forma de rasplata, cu atat o poftesti mai mult – indiferent de senzatia de foame sau de continutul caloric necesar corpului.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Desi pare descurajator, vestea buna este ca exista si reversul medaliei: ne putem educa creierul sa pofteasca alimente sanatoase.

Un studiu publicat recent in Nutritia si Diabetul a demonstrat exact acest lucru.

Studiul a impartit participantii – toti supraponderali si obezi – in doua grupuri. Un grup a participat intr-un program de interventie comportamentala, in timp ce al doilea grup a avut o alimentatie sanatosa, cu portii controlate, cu continut bogat in fibre si proteine. Primul grup a fost grupul de control si nu a avut o dieta anume.

La inceputul si la finalul studiului s-au facut teste IRM asupra creierului participantilor pentru a vedea reactia creierului la nivelul centrului recompensei – striatum – la vederea unor imagini cu alimente sanatoase si nesanatoase.
Citeste continuarea pe: www.viataverdeviu.ro



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies