Unul din obstacolele cele mai greu de trecut in tranzitia spre un stil de viata sanatos sunt poftele alimentare.
Desi multi incearca sa le depaseasca prin puterea vointei, avand in vedere ca, statistic vorbind, 95% dintre cei ce tin regim revin la greutatea initiala, este clar ca ai nevoie de ceva mai mult decat vointa cand vrei sa te tii de un regim sanatos.
Cu toate acestea, nu este imposibil sa iti insusesti un stil de viata sanatos, trebuie doar sa gasesti o alta cale. Noi studii dovedesc ceea ce oamenii sanatosi stiu de mult: a fii sanatos este un obicei care se dobandeste.
Studii recente publicate in Frontierele Psihologiei arata ca atunci cand sobolanii erau hraniti cu alimente nesanatoase, manifestau un apetit mai scazut pentru alimente sanatoase. Cercetatorii care au efectuat studiul au fost de parere ca aceeasi dinamica este valabila si la oameni.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Desi pare descurajator, vestea buna este ca exista si reversul medaliei: ne putem educa creierul sa pofteasca alimente sanatoase.
Un studiu publicat recent in Nutritia si Diabetul a demonstrat exact acest lucru.Studiul a impartit participantii – toti supraponderali si obezi – in doua grupuri. Un grup a participat intr-un program de interventie comportamentala, in timp ce al doilea grup a avut o alimentatie sanatosa, cu portii controlate, cu continut bogat in fibre si proteine. Primul grup a fost grupul de control si nu a avut o dieta anume.
La inceputul si la finalul studiului s-au facut teste IRM asupra creierului participantilor pentru a vedea reactia creierului la nivelul centrului recompensei – striatum – la vederea unor imagini cu alimente sanatoase si nesanatoase.
Citeste continuarea pe: www.viataverdeviu.ro