Etichetele produselor alimentare. Cum să identifici ingrediente nocive și să alegi produse sănătoase

Etichetele produselor alimentare

Citirea etichetei produselor alimentare este extrem de importantă, indiferent de faptul că achiziționarea lor se face online sau nu. Află din rândurile de mai jos cum să identifici și să alegi produse sănătoase!

Simona Carniciu, medic nutriționist, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre etichetele produselor alimentare.

Cum citești eticheta de pe alimente

Citește lista de ingredient

Cel mai important pas înainte de achiziționarea unui produs online sau dintr-un magazin este să se verifice lista de ingrediente. Astfel, prin lege, ingredientele trebuie să fie enumerate în ordinea cantității lor din produs, spre exemplu, dacă un produs are roșii din concentrat ca ingredient principal, acesta va fi listat primul.

Mai mult decât atât, este necesară verificarea cantității de zahăr adăugat, deoarece o cantitate mai mică înseamnă un produs mai bun și mai sănătos. 

“De aici începe procesul pentru că noi cumpăram și folosim diverse ingrediente pentru a ne face meniul zilnic. Și atunci, ce ingrediente folosim contează cel mai mult. Pentru asta, trebuie să învățam să citim etichetele. Este un produs care spune că nu conține E-uri, și te atrage că și eticheta, dar să vedem de conține, de fapt. Prin legislație, ingredientele sunt menționate pe etichetă în ordinea cantității din produs. Dacă avem roșii din concentrat, cea mai mare cantitate este de roșii, apoi urmează zahar, oțet, amidon, sare, extract de condimente și cam atât. Această etichetă îmi place din două puncte de vedere, și anume că are o listă foarte scurtă de ingrediente, ceea ce mă duce cu gândul că ar fi cât mai aproape de ce ar trebui să fie, și al doilea lucru care îmi place este că scrie detaliat exact ce conține.

Adică roșiile sunt din concentrat, glucide din care zaharuri este un termen pe care îl găsim pe orice etichetă și ne putem orienta foarte bine. Cu cât este mai puțin la partea din care zaharuri, cu atât este mai bun și are mai puțin zahăr adăugat.”, a spus specialista.

Citește și: Când influencerii devin dăunători? Cum ne protejăm copiii de modelele negative din online

Etichetele produselor alimentare [Sursa foto: freepik]

Verifică dimensiunea porției

Verificarea dimensiunii porției este necesară pentru a putea înțelege informațiile nutriționale și pentru ca fiecare să aibă o atenție mai sporită la cantitatea consumată, de fapt. De asemenea, porția unui produs alimentar este scrisă sub formă de unități familiare, precum o ceașcă sau o bucată, iar mai apoi urmată de cantitatea în grame sau ml. Informațiile afișate pe etichetă, atât numărul de calorii, cât și cantitățile de nutrienți se referă la cantitatea unei porții.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Etichetele produselor alimentare [Sursa foto: freepik]

Verifică alergenii

În cazul în care există persoane care se confruntă cu alergii alimentare, intoleranțe și nu numai, trebuie să aibă în vedere alergeniile unui produs înainte de cumpărare. Eticheta produselor se verifică de fiecare dată, pentru că producătorii pot modifica rețetele și pot introduce noi ingrediente sau posibili alergeni. 

Verifică informațiile despre aditivi alimentari

Aditivii alimentari se referă la conservanți, coloranți și arome artificiale, precum și la alergeni comuni, cum ar fi laptele, ouăle, arahidele și nucile. Rolul acestora este de a îmbunătăți gustul, aspectul, textura sau durata de valabilitate a produselor, astfel că este ideal să se aibă în vedere verificarea informațiilor despre aditivi alimentari.

Citește informațiile despre proveniența și metoda de producție a produsului alimentar

Fiecare trebuie să aibă în vedere informațiile legate de proveniență și de metoda de producție a produsului alimentar. Astfel, se poate verifica țara sau regiunea de proveniență și metoda de producție, mai precis, dacă produsul este în concordanță cu valorile sale. În cazul celor mici, ambalajele produselor sunt foarte atrăgătoare, însă este important ca un adult să citească cu atenție dacă informațiile sunt concludente și sănătoase pentru un copil.

”Când vine vorba de copii, ambalajele sunt foarte frumoase, te încântă pe tine ca adult. Ingrediente: mango, mere, pere și nimic altceva, fructe coapte la foc blând. Asta este un produs foarte bun și este interesant că scrie că poți și să îl iei la școală.”, a explicat ea.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Citește și: Ghidul complet pentru cele mai frecvente afecțiuni ale scalpului: cauze, simptome și tratamente

Etichetele produselor alimentare [Sursa foto: freepik]

Evită produsele alimentare procesate și concentrate-te pe produsele alimentare naturale și neprocesate

Este ideal ca fiecare persoană să fie precaută atunci când cumpără mezeluri, deoarece, de cele mai multe ori, pot rămâne șocați atunci când citesc ingredientele. Spre exemplu, într-o șuncă normală din comerț se regăsesc ca ingrediente carne, apă și 25% șuncă. Mai precis, se pare că apa este într-o cantitate mai mare decât șunca în sine. De asemenea, toți aditivii alimentari fac parte din categoria de E-uri, iar stabilizatorii sunt necesari în producția industrială a mezelurilor.

”Nu spune nimeni să nu consumăm deloc mezeluri, dar hai să le consumăm cu precauție: carne, apă, 25% șuncă. Dacă avem aceste ingrediente înseamnă că apa este mai multă decât șuncă. Din categoria E-urilor fac parte toți aditivii alimentari și stabilizatorii sunt necesari pentru că altfel nu o să poți să faci industrial produsul. La șuncă avem pulpa, sare și usturoi, deci avem deja niște sare în unul din ingrediente, șorici, stabilizatori, antioxidanți, arome naturale, zaharuri, dextroză. Zaharul se găsește în multe forme, dextroza este și el un carbohidrat și oricât de naturală ar fi sau cât de curată este eticheta, totuși conține destule ingrediente care sunt considerate sigure, dar sunt acolo.”, a mai precizat aceasta.

Etichetele produselor alimentare. Cum să identifici ingrediente nocive și să alegi produse sănătoase [Sursa foto: freepik]



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Ghidul complet pentru cele mai frecvente afecțiuni ale scalpului: cauze, simptome și tratamente

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină