Află din rândurile următoare care este rețeta de murături asortate a Gabrielei Cristea.
Iarna se apropie cu pași repezi, iar gospodinele trebuie să își pregătească rafturile din cămară cu cele mai bune preparate. Astfel, pe lângă zacuscă, gem, dulceață și compot, de pe rafturile din cămară nu pot lipsi murăturile.
Gabriela Cristea a pregătit și ea murăturile pentru iarnă și a împărtășit cu urmăritorii săi din mediul online rețeta. Vedeta și-a dezvăluit trucurile culinare pentru ca murăturile să iasă delicioase și să se păstreze în stare bună pe întreg parcursul sezonului.
„M-am gândit să vă arăt cum pun eu murături, mai ales că eu nu pun murături cu conservanți și folosesc conservanți naturali, adică sarea. De asemenea, usturoiul și hreanul sunt elementele care vor ține murăturile tari și foarte bune. Înainte de a pleca la drum, vă sfătuiesc că atunci când mergeți în piață să vă faceți o listă de acasă, pentru că sunt multe ingrediente și că să țineți minte tot și să luați tot, aveți nevoie să tăiați de pe listă.
Rețeta de murături asortate a Gabrielei Cristea
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Ingrediente
Potrivit informațiilor oferite de Gabriela Cristea, pentru a pregăti murăturile asortate avem nevoie de următoarele ingrediente:
- sare pentru murături, neiodată
- foi de dafin
- piper negru
- muștar
- cimbru
- mărar
- castraveți
- gogonele
- pepene
- dovlecei
- morcovi
- țelină cu frunze
- hrean
- usturoi
- mere
- gutui
- varză
- conopidă
- recipient pentru murături
Mod de preparare
Procesul de preparare este foarte simplu, dar există anumite reguli de la care nu trebuie să ne abatem. Prima dată spălăm și tăiem legumele, pe care le punem în borcan. Punem boabele de muștar, piperul și câteva foi de dafin.
„Sare grunjoasă, sare de murături specială, neiodată, așa pun eu, să nu uitați de foile de dafin, de piperul negru și de muștar.
Asta e operațiunea care durează cel mai mult și care recunosc că mă enervează cel mai tare. Dar și când o să mâncăm din murăturile astea asortate și amestecate, pentru că trebuie să le punem cât mai asortate. O să vedeți că o să uităm de faptul că a fost greu să punem murături, adică atât de greu. Eu pun murăturile în jur de Sfântul Dumitru și deschid primul borcan cu murături la Sfântul Nicolae. După ce am aranjat borcanul așa cum ne-am priceput noi mai bine, încercăm să lăsăm cât mai puține spații goale. Pun apoi boabele de muștar și piperul. Cu cât sunt mai condimentate, cu atât este mai bun. Și câteva foi de dafin. La final pun bețele de mărar, care au fost în prealabil spălate și pe care le punem deasupra că să capete gustul acela. Mă pregătesc de saramură.”, a precizat Gabriela Cristea.
La final, adăugăm bețele de mărar deasupra și pregătim saramura.
„ Apa trebuie neapărat cântărită, pentru că altfel n-o să-mi iasă murăturile. Adică din ochi nu e ce trebuie. Eu am o cană care are un litru și jumătate și o să vedem câte căni ne intră în oala mare, pentru că trebuie fiartă multă saramură.
Sare neiodată pentru murături și au intrat 6 căni din alea mari, de un litru și jumătate cu apă. Asta înseamnă 9 litri de apă. La fiecare litru de apă trebuie să puneți o lingură de sare. Atenție însă să nu exagerați cu sarea, pentru că toate astea sunt prea sărate, dar nici să puneți sare prea puțină, pentru că s-ar putea să nu vă țină murăturile. Eu am o lingură medie, nici cea mai mare, nici cea mai mică. Între timp, apa a fiert. Apa a fiert și după ce a dat în clocot, mai lăsați 5 minute să fiarbă. Și operațiunea se întâmplă în felul următor. Apa clocotită se pune direct în borcane, peste murături. Atenție însă! Turnați încet, să nu vi se spargă borcanele. Și oricum, când alegeți borcanele, aveți grijă să nu aibă pori. In altă ordine de idei, după ce umpleți recipientele, mai păstrați un pic de saramură, pentru că mâine cu siguranță va trebui să completați, pentru că în noaptea asta murăturile se vor așeza. După ce terminați de pus saramura, lăsați aceste borcane la o temperatură destul de ridicată, adică să fie cald, ca să stea și să fermenteze. Eu le las aproximativ două săptămâni și după două săptămâni nu mai umblu la ele. Le bag la beci și le deschid la Sfântul Nicolae.”, a explicat vedeta în mediul online.