Evoluția stomatologiei și cele mai cunoscute intervenții dentare de acum 13.000 ani și până în prezent - Dr. dentist Alexandra Mircea despre fațete dentare și implant dentar

Evoluția stomatologiei și cele mai cunoscute intervenții dentare de acum 13.000 ani și până în prezent - Dr. dentist Alexandra Mircea despre fațete dentare și implant dentar
Evoluția stomatologiei și cele mai cunoscute intervenții dentare de acum 13.000 ani și până în prezent - Dr. dentist Alexandra Mircea despre fațete dentare și implant dentar

Tehnicile și soluțiile dentare evoluează constant, însă suntem tentați să greșim considerând stomatologia o noutate a erei noastre.

Chiar dacă la un cu totul alt nivel, tratamentele dentare există încă de când există problemele orale, adică aproape dintotdeauna.

Articolul științific The dawn of dentistry in the late upper Paleolithic al Bibliotecii Naționale de Informații din Biotehnologie din America povestește despre primul implant dentar, descoperit acum 13.000 de ani. Descoperit în Italia, implantul dentar antic a uimit întreaga lume, iar cercetătorii ridică probleme legate de tehnicile de sedare; „implantul” era format din niște găuri în dinte, umplute mai apoi cu bitum - o tehnică nici măcar apropiată de ce numim astăzi implant dentar.

 

Istoria șochează prin descoperirea unei tratamente dentare care există și astăzi, sub forme mult mai avansate, realizate prin tehnici moderne. Implantul dentar este modalitatea prin care stomatologii reușesc să îți redea dintele sau dinții lipsă și să îți uniformizeze astfel întreaga dantură, din considerente estetice și funcționale.

Vă puteți gândi la implantul dentar ca la o rădăcină dentară artificială care se introduce în osul maxilar, în locul unui dinte lipsă. Cand implanturile se integrează în os, acestea devin o bază solidă pentru coroane dentare, care reproduc exact forma dinților pe care îi înlocuiesc. Pierderea unui dintre aduce după sine multe dezechilibre la nivelul cavității bucale, de aceea soluția implantului dentar este ideală și necesară pentru acoperirea acestor dezechilibre, menționează medicul dentist Alexandra Mircea.

 Implantul dentar rămâne una dintre cele mai efectuate intervenții stomatologice în România; ultimul studiu realizat de Asociația Dental Office Managers arată că, în 2017, aproape 70% dintre pacienții care s-au prezentat la medicul dentist au optat pentru implant dentar.

Implanturile dentare redau aspectul plăcut al pacientului, care nu se simte, desigur, confortabil cu spații goale la nivelul arcadelor dentare. Lipsa mai multor dinți produce modificări de aspect al întregii figuri - obrajii se înfundă, buzele își pierd plenitudinea, conturul feței se alterează. Tratamentul cu implanturi repară aceste probleme, restaurează vorbirea, refac funcția masticatorie afectată de lipsa dinților - pacienții pot reveni la un regim alimentar sănătos și mențin sănătatea orală. Implanturile au o perioadă lungă de viață, cu condiția ca pacientul să fie atent la igiena orală, la sănătatea sa generală, de aceea sunt indicate controale stomatologice la 6 luni în cazul acestei intervenții.

  • - continuă medicul dentist Alexandra Mircea.

Fațetele dentare au o istorie ancorată mai mult în perioada actuala, datând din 1930, inventate de Charles Pincus și fiind dedicate exclusiv starurilor de Hollywood. În context românesc, în aceeași perioadă are loc la Cluj primul curs de stomatologie, destinat studenților la Medicină Generală. Astăzi, oricine își dorește o dantură impecabilă poate avea cel zâmbet de Hollywood, fațetele dentare fiind o altă intervenție dentară extrem de populară în România. Tot pe atunci devine un obicei și periajul zilnic dentar, deci mult mai târziu decât ne-am fi așteptat..

Fațetele dentare sunt niște piese protetice de grosimea unei coji de ou. Ele se pot realiza din diferite materiale, însă ceramica (porțelanul) este cea care conferă cel mai natural aspect dinților. Odată realizate în laboratorul de tehnică dentara, fațetele se lipesc pe suprafața dintelui, dând estetica și fizionomia dorite. Trebuie însă știut că există situații în care fațetele nu sunt o soluție. Dinții foarte cariați sau dinții devitali (cărora li s-a scos nervul) nu mai sunt rezistenți și atunci sunt candidați pentru coroane de acoperire. De asemenea, igiena bucală trebuie să fie impecabilă. Altfel există riscul apariției cariilor acolo unde fațetele se lipesc de dinți. Sunt situații în care o albire dentara este indicată înainte începerii oricăror proceduri.

  • - medic dentist Alexandra Mircea.

Când vorbim despre fatete dentare pret, costul este diferit în funcție de materialele din care sunt realizate fațetele; în medie o fațetă dentară ceramică pornește de la 1300 lei, ajungând, în funcție de materialul și tehnica folosită, la 4500 lei.

Stomatologia evoluează constant - apar tehnologii noi, materiale care imită din ce în ce mai bine dintele natural și proceduri moderne, care îți garnatează o dantură perfect funcțională și estetică. De la începuturile ei și până în prezent, stomatologia a ajuns un serviciu indispensabil, iar oamenii înțeleg că sănătatea orală are o mare contribuție asupra sănătății generale.

Astăzi, tratamentele dentare de care am vorbit mai sus și nu numai, sunt o experiență nedureroasă, eficientă, cu rezultate garantate; mai mult decât atât, progresul nu se oprește aici: de la „implanturile” dentare de acum 13.000 ani, azi am ajuns la tratamente stomatologice moderne, cum ar fi punțile dentare, tratamentele de canal, radiografii, albire dentară, iar viitorul continuă să aducă noi tehnologii menite să asigure sănătatea orală a pacientului.



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Gina Bradea, mesaj pentru urmăritorii care au judecat-o în momentul în care a fost în spital. “E cumplit ceea ce mi s-a întâmplat. Nu doresc să ajungeți pe patul unui spital”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Mesajul postat de Doinița Oancea în ziua în care Lora și Ionuț Ghenu au devenit oficial soț și soție: „Să nu vă puneți măști și filtre”

Alin Oprea a rupt tacerea la "Follow us" si a spus cati bani trimitea lunar la Londra fostei sale sotii, Larisa Uta: "Facand un calcul in aceasta perioada, media a fost de peste 4200 euro pe luna"

Adevăratul motiv pentru care îndrăgita actriță Su Burcu Yazgı Coşkun a părăsit distribuția serialului “Totul pentru familia mea”, în care a jucat rolul Asiye! Și-a dorit să se retragă sau totul s-a petrecut conform scenariului?

Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon


Cookies