Excesul de antibiotice inainte de varsta de doi ani genereaza un risc crescut de obezitate

Excesul de antibiotice inainte de varsta de doi ani genereaza un risc crescut de obezitate
Excesul de antibiotice inainte de varsta de doi ani genereaza un risc crescut de obezitate

Administrarea de antibiotice copiilor in varsta de pana la doi ani creste riscul de obezitate infantila, iar acesta este inca si mai mare pentru pacientii care au primit doze importante, potrivit unui studiu american ale carui rezultate au fost publicate luni.

 

"In contextul in care obezitatea rezulta din multiple cauze, reducerea prevalentei sale depinde de identificarea si de controlarea tuturor factorilor de risc", a explicat medicul Charles Bailey, de la Spitalul de pediatrie din Philadelphia, principalul autor al acestui studiu, publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA), scrie MEDIAFAX.
"Rezultatele studiului nostru sugereaza faptul ca folosirea excesiva a antibioticelor inainte ca pacientul sa implineasca varsta de 24 de luni ar putea fi unul dintre acesti factori", a adaugat el.
Oamenii de stiinta au studiat in perioada 2001- 2013 dosarele medicale ale unui numar de peste 64.000 de copii, monitorizati de la nastere si pana la varsta de cinci ani. Ei au aflat astfel ca aproximativ 69% dintre copii au primit antibiotice, in medie, de 2,3 ori inainte de a implini varsta de doi ani.
In total, rata de prevalenta a obezitatii era de 10% la varsta de doi ani, de 14% la trei ani si de 15% la patru ani, precizeaza autorii.
In ceea ce ii priveste pe copiii supraponderali, procentele au fost urmatoarele: 23% la varsta de doi ani, 30% la trei ani si 33% la patru ani.
Cercetatorii au determinat, de asemenea, ca pacientii care au fost tratati de cel putin patru ori cu antibiotice inaintea varstei de doi ani prezinta un risc si mai mare de obezitate.
Obezitatea reprezinta o problema majora de sanatate publica.
Studii efectuate anterior sugereaza ca modificarile provocate de antibiotice la nivelul florei microbiene intestinale ar putea fi asociate cu obezitatea, a reamintit medicul Charles Bailey.
Studiul cercetatorilor americani confirma necesitatea adoptarii unor noi directive in privinta folosirii antibioticelor pentru tratarea unor maladii pediatrice curente, care sa preconizeze un uzaj limitat atunci cand eficienta acestor medicamente a fost demonstrata.

" In contextul in care obezitatea rezulta din multiple cauze, reducerea prevalentei sale depinde de identificarea si de controlarea tuturor factorilor de risc", a explicat medicul Charles Bailey, de la Spitalul de

pediatrie din Philadelphia, principalul autor al acestui studiu, publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA), scrie MEDIAFAX.

" Rezultatele studiului nostru sugereaza faptul ca folosirea excesiva a antibioticelor inainte ca pacientul sa implineasca varsta de 24 de luni ar putea fi unul dintre acesti factori", a adaugat el.

Oamenii de stiinta au studiat in perioada 2001- 2013 dosarele medicale ale unui numar de peste 64.000
de copii, monitorizati de la nastere si pana la varsta de cinci ani. Ei au aflat astfel ca aproximativ 69% dintre copii au primit antibiotice, in medie, de 2,3 ori inainte de a implini varsta de doi ani.

In total, rata de prevalenta a obezitatii era de 10% la varsta de doi ani, de 14% la trei ani si de 15% la patru ani, precizeaza autorii. In ceea ce ii priveste pe copiii supraponderali, procentele au fost urmatoarele: 23% la varsta de doi ani, 30% la trei ani si 33% la patru ani.


Cercetatorii au determinat, de asemenea, ca pacientii care au fost tratati de cel putin patru ori cu antibiotice inaintea varstei de doi ani prezinta un risc si mai mare de obezitate.

Obezitatea reprezinta o problema majora de sanatate publica. Studii efectuate anterior sugereaza ca modificarile provocate de antibiotice la nivelul florei microbiene intestinale ar putea fi asociate cu obezitatea, a reamintit medicul Charles Bailey.

Studiul cercetatorilor americani confirma necesitatea adoptarii unor noi directive in privinta folosirii antibioticelor pentru tratarea unor maladii pediatrice curente, care sa preconizeze un uzaj limitat atunci cand eficienta acestor medicamente a
fost demonstrata.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

 

Citește și: Giuly, ceartă aprigă cu Bianca: "Ești falsă!" Robert intervine și o pune la punct pe iubita lui. Aflați ce se va întâmpla în Casa iubirii marți, 24 septembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: "Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică- stirilekanald.ro



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Horoscop 3 octombrie 2024. O zodie are de luat o decizie importantă, așa că aveți grijă la actele pe care le semnați azi

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Cum se înțelege Medana cu fostul soț după atâția ani de la despărțire: „El a rămas încă important”

În această seară, de la ora 20:00, în ”Totul pentru familia mea”, Akif îi face o dezvăluire șocantă lui Omer

Nuntă de poveste în Istanbul! Celebra actriță Meriç Aral, care a jucat în serialul turcesc Destăinuiri, s-a căsătorit cu renumitul actor Serkan Keskin, pe care publicul l-a cunoscut în producția Doctorul minune

"A dat o supărare mare și jale peste noi" Bunica lui Florin, tânărul de nici 25 de ani mort printre străini, în urma unui accident stupid, își urlă durerea


Cookies