Excesul de antibiotice inainte de varsta de doi ani genereaza un risc crescut de obezitate

Excesul de antibiotice inainte de varsta de doi ani genereaza un risc crescut de obezitate
Excesul de antibiotice inainte de varsta de doi ani genereaza un risc crescut de obezitate

Administrarea de antibiotice copiilor in varsta de pana la doi ani creste riscul de obezitate infantila, iar acesta este inca si mai mare pentru pacientii care au primit doze importante, potrivit unui studiu american ale carui rezultate au fost publicate luni.

 

"In contextul in care obezitatea rezulta din multiple cauze, reducerea prevalentei sale depinde de identificarea si de controlarea tuturor factorilor de risc", a explicat medicul Charles Bailey, de la Spitalul de pediatrie din Philadelphia, principalul autor al acestui studiu, publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA), scrie MEDIAFAX.
"Rezultatele studiului nostru sugereaza faptul ca folosirea excesiva a antibioticelor inainte ca pacientul sa implineasca varsta de 24 de luni ar putea fi unul dintre acesti factori", a adaugat el.
Oamenii de stiinta au studiat in perioada 2001- 2013 dosarele medicale ale unui numar de peste 64.000 de copii, monitorizati de la nastere si pana la varsta de cinci ani. Ei au aflat astfel ca aproximativ 69% dintre copii au primit antibiotice, in medie, de 2,3 ori inainte de a implini varsta de doi ani.
In total, rata de prevalenta a obezitatii era de 10% la varsta de doi ani, de 14% la trei ani si de 15% la patru ani, precizeaza autorii.
In ceea ce ii priveste pe copiii supraponderali, procentele au fost urmatoarele: 23% la varsta de doi ani, 30% la trei ani si 33% la patru ani.
Cercetatorii au determinat, de asemenea, ca pacientii care au fost tratati de cel putin patru ori cu antibiotice inaintea varstei de doi ani prezinta un risc si mai mare de obezitate.
Obezitatea reprezinta o problema majora de sanatate publica.
Studii efectuate anterior sugereaza ca modificarile provocate de antibiotice la nivelul florei microbiene intestinale ar putea fi asociate cu obezitatea, a reamintit medicul Charles Bailey.
Studiul cercetatorilor americani confirma necesitatea adoptarii unor noi directive in privinta folosirii antibioticelor pentru tratarea unor maladii pediatrice curente, care sa preconizeze un uzaj limitat atunci cand eficienta acestor medicamente a fost demonstrata.

" In contextul in care obezitatea rezulta din multiple cauze, reducerea prevalentei sale depinde de identificarea si de controlarea tuturor factorilor de risc", a explicat medicul Charles Bailey, de la Spitalul de

pediatrie din Philadelphia, principalul autor al acestui studiu, publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA), scrie MEDIAFAX.

" Rezultatele studiului nostru sugereaza faptul ca folosirea excesiva a antibioticelor inainte ca pacientul sa implineasca varsta de 24 de luni ar putea fi unul dintre acesti factori", a adaugat el.

Oamenii de stiinta au studiat in perioada 2001- 2013 dosarele medicale ale unui numar de peste 64.000
de copii, monitorizati de la nastere si pana la varsta de cinci ani. Ei au aflat astfel ca aproximativ 69% dintre copii au primit antibiotice, in medie, de 2,3 ori inainte de a implini varsta de doi ani.

In total, rata de prevalenta a obezitatii era de 10% la varsta de doi ani, de 14% la trei ani si de 15% la patru ani, precizeaza autorii. In ceea ce ii priveste pe copiii supraponderali, procentele au fost urmatoarele: 23% la varsta de doi ani, 30% la trei ani si 33% la patru ani.


Cercetatorii au determinat, de asemenea, ca pacientii care au fost tratati de cel putin patru ori cu antibiotice inaintea varstei de doi ani prezinta un risc si mai mare de obezitate.

Obezitatea reprezinta o problema majora de sanatate publica. Studii efectuate anterior sugereaza ca modificarile provocate de antibiotice la nivelul florei microbiene intestinale ar putea fi asociate cu obezitatea, a reamintit medicul Charles Bailey.

Studiul cercetatorilor americani confirma necesitatea adoptarii unor noi directive in privinta folosirii antibioticelor pentru tratarea unor maladii pediatrice curente, care sa preconizeze un uzaj limitat atunci cand eficienta acestor medicamente a
fost demonstrata.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

 

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies