Andreea Cîrlan, medic veterinar, ne-a povestit despre îngrijirea animalelor de companie, în această perioadă, precum și despre subiectul controversat, coronavirusul la căței sau pisici.
Astăzi vă facem cunoștință cu Andreea Cîrlan, medic veterinar de peste cinci ani. Eu am cunoscut-o pa Andreea acum aproape trei ani, când am ajuns la ea cu fruMOPSul meu bolnăvior. Mi-am dat seama că nu e un „medic de carton” când, deși nu mă cunoștea, a fost de acord să vină la 12 noaptea la cabinet, pentru a trata blănosul familiei. De atunci, mi-a rămas alături prin otite, dermatite, alergii, probleme oculare și alte asemenea, care au venit la pachet cu rasa cățelului din dotare.
Acum, Andreea a decis să ne fie alături tuturor, în aceste momente grele, și să ne ofere câteva sfaturi, pentru a veni în ajutorul cititorilor noștri: ne-a povestit despre îngrijirea animalelor de companie în această perioadă, despre vizitele la veterinar, dar și despre controversatul subiect „Pot sau nu animalele de companie să se infecteze cu coronavirus?”
Citeste si: Care sunt simptomele COVID-19. Tot ce trebuie să știi
Acum că e mare zarvă în jurul coronavirusului, am întrebat-o pe Andreea Cîrlan care este, de fapt, adevărul și cum facem să avem grijă cât mai bine, în această perioadă stresantă, de sufletele blănoase pe care le iubim și care ne fac zilele mai frumoase.
Medicul veterinar spune adevărul despre coronavirus!
Având în vedere că există specialiști care spun că animalele de companie pot lua noul coronavirus, și specialiști care neagă vehement această informație, l-am întrebat și noi, pe specialistul kfetele, care este adevărul. Andreea Cîrlan ne-a liniștit, și a menționat că pisicile sau câinii NU pot lua COVID-19!
„Este un subiect destul de discutat în ultima vreme, am citit multe articole, am participat la numeroase discuții legate de transmiterea COVID-19 de la om la animal. Afirmațiile conform cărora animalele pot lua acest virus, sunt false! Coronavirusul canin și coronavirusul felin, parțin subfamiliei alfa-coronavirusurilor, acestea neffind asociate cu actuala pandemie. Deci, animalele de companie NU tansmit COVID-19,” ne-a spus Andreea Cîrlan, medic veterinar.
De asemenea, am văzut pe anumite site-uri că animalele infectate cu acest virus, îi pot infecta pe stăpânii lor, dar Andreea ne-a explicat că acest lucru nu se face pe cale anaeroba, ci prin contact cu o suprafațî infectată, cum ar fi blana animalului de companie.
„Persoanele infectate cu COVID-19, indiferent că sunt simptomatice sau asimptomatice, pot lăsa pe blana animăluțului acest virus, dar, repet, fără ca animalul să se îmbolnăvească. Din acest motiv, este recomandat proprietarilor de câini, atunci când sunt la plimbare cu blănoșii, să nu lase alte persoane să mângâie cățelul, pentru a evita riscul de infectare,” a continuat specialistul kfetele.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Mai mult decât atât, deși trebuie să fim mult mai prudenți la igiena căminului nostru, și să dezinfectăm temeinic, Andreea Cîrlan ne sfătuiește să avem grijă ca animalele noastre să nu intre în contact cu suprafețele proaspăt igienizate, pentru că pot fi toxice pentru blănoși.
„Suntem cu toții speriați de acest virus, iar unii dintre noi folosim în exces dezinfectant pe bază de alcool, sau clor. Este important să avem o igienă corespunzătoare a mâinilor, dar să fim extrem de atenți la animalele noastre, deoarece am avut cazuri de intoxicații cu substanțe dezinfectante, în ultima perioadă.
Recomandarea mea, în calitate de medic veterinar, și stăpân de pisici, pentru proprietari, este ca în momentul în care intră în casă, să se descalțe și să lase încălțămintea într-un loc unde cățeii sau pisicile nu au acces, pentru a evita ca aceștia să intre în contact direct cu suprafețe în care, eventual, s-a călcat pe o spută, sau pe o suprafață îmbibată cu clor.
Aviz celor care au mustăcioși mai curioși, care stau cu nasul mai mult pe jos( labrador, beagle, mops, bulldog francez, etc.): se fac igienizări stradale, iar cățeii pot linge și se pot intoxica, așa că aveți grijă! După fiecare plimbare, animalul trebuie spălat cu apă și șampon special, mai ales interdigital.
În cazul în care observați stări de apatie (lipsa apetitului), atât alimentar, cât și hidric, balonament abdominal, voma sau diaree, sunați medicul curant și specificați aceste semne. De asemenea, este important să verificați pernuțele animalelor, pentu că anumite substanțe le pot cauza arsuri.
În cazul bipezilor, când ieșim la plimbare cu cățelul, facem tot ce știm deja: purtăm mască, ne spălăm temeinic pe mâini și păstrăm distanța socială,” a mai spus specialistul kfetele în medicină veterinară.
Putem merge la veterinar în această perioadă? „Dacă este o urgență”
Este normal să nu știm cum să reacționăm, pentru că această pandemie este o situație nouă pentru noi toți, și ne dorim tot ce este mai bine pentru animăluțele noastre de companie, dar, în cazului mersului la veterinar, este recomandat să contactăm medicul curant, și ne vom deplasa la cabinetul veterinar, doar dacă aceasta va fi recomandarea specialistului. Evident, vom merge la medic și în caz de urgență, însă Andreea Cîrlan recomandă amânarea tuturor intervențiilor care nu sunt urgente, precum castratul. „Indicat este ca proprietarul să ia legătura cu medicul veterinar și împreună vor decide dacă este momentul potrivit, sau nu, în funcție de vârsta animalului, starea de sănătate a acestuia și existența unei urgențe medicale, cum ar fi piometrul,” a continuat veterinarul.
Mai mult decât atât, având în vedere invazia de căpușe cu care Bucureștenii se confruntă, Andreea Cîrlan, medic veterinar, a mărturisit că în această perioadă, deparazitările sunt imperios necesare, fie că le facem la cabinetul veterinar sau acasă. Totuși, pentru a nu expune animalele de companie la soluțiile cu care se igienizează străzile, specialistul a explicat că aceste două procedee se pot face și de acasă, sub îndrumarea medicului.
„În această perioadă, trebuie să nu uităm de deparazitări, fie că vorbim despre cele interne, sau despre cele externe, care sunt extrem de importante. Căpușele reprezintă un pericol real pentru blănoși. Sub îndrumarea medicului se pot efectia acasă aceste administrări, mai ales că există produse pentru deparazitarea internă care sunt sub formă de comprimate masticabile, sau variante de deparazitări externe care se administrează spot-on- pipetele, zgardă antiparazitară, sau comprimate palatabile.
Medicul veterinar vă poate recomanda ce produs să alegeți, pentru blănosul dumneavoastră. Este mai bine să prevenim decât să tratăm, dar în cazul în care observați o căpușă pe animăluț, sunați medicul pentru a primi îndrumări clare pentru procedurile de extracție ce trebuiesc urmate. Primele simptome ale unui animal ce suferă de babesioză (boala transmisă de căpușă) sunt: febră, apatie, modificări ale urinei (culoare închisă, maronie). Aceste semne reprezintă, într-adevăr, urgențe medicale și trebuie să mergeți urgent la medic, petru a institui tratament specific bolii,” a dezvăluit Andreea Cîrlan, medic veterinar.
Totodată, medicul veterinar recomandă administrarea de suplimente pentru imunitate atât primăvara, cât și iarna, pentru a întări sistemul imunitar, dar și pentru a ajuta animăluțul să facă față anumitor stimuli externi. Evident, acest lucru trebuie realizat la recomandarea veterinarului curant.
Animalele pot resimți stresul stăpânilor? Răspunsul specialistului
„Pentru că este o perioadă destul de stresantă, este clar că și animalele preiau din energia noastră. Am observat acest lucru la Morcoveață, pisica bodyguard a cabinetului. Animalele preiau din atitudinea și comportamentul nostru, ese dovedit științific. Trebuie să rămânem calmi, nu doar pentru ei, ci și pentru noi, pentru că orice furtună trece.
Până la urmă, hai să privim și partea pozitivă a acestei situații: avem mai mult timp pentru copii noștri blănoși, acum le putem arăta iubirea și aprecierea noastră. Totodată, haideți să nu uităm că ei sunt mereu lângă noi atunci când suntem triști, așa că e rândul nostru să le facem zilele mai frumoase,” a declarat Andreea Cîrlan.
Vezi această postare pe Instagram
În încheiere, am întrebat-o pe Andreea, medic veterinar de peste cinci ani, dacă a auzit că din ce în ce mai mulți câini ajung în adăposturi, cedați de stăpâni, sau lăsați prin păduri, pe străzi ș.a.m.d., precum și ce părere are despre acest fapt, având în vedere că e o mare iubitoare de animale, fie că sunt pisicile ei, sau clienții ei mustăcioși. Răspunsul? Exact cum mă așteptam: „Animalele abandonate reprezintă un subiect sensibil pentru mine. Am o vorbă: câinele, pisica, sunt parte din familie. Dacă un membru al familiei se îmbolnăvește sau îmbătrânește, ce faci, îl arunci în stradă?! Un animal reprezintă u responsabilitate, iar abandonul este scuza de a nu îți asuma!”
Citeste si: Ce facem ca să nu aducem coronavirusul în casă. Sfaturile medicului Mihai Craiu