În lume există peste 4.000 de variante ale COVID-19 iar producătorii de vaccinuri încearcă îmbunătățească serurile.
Oficialii britanici vorbesc despre 4.000 de variante ale coronavirusului, însă o mică parte din variantele nou apărute prezintă mutații importante. Ce spune Nadhim Zahawi, subsecretar de stat responsabil pentru implementarea vaccinurilor anti-COVID-19?
Există 4.000 de variante ale COVID-19 în toată lumea
Conform declarațiilor lui Nadhim Zahawi, subsecretar de stat responsabil pentru implementarea vaccinurilor anti-COVID-19, există doar câteva mutații importante ale virusului SARS-CoV-2, cele care pot modifica virusul într-un mod apreciabil.
Citeste si: S-a descoperit un nou simptom al infecției cu COVID-19!
„Toţi producătorii, Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca şi alţii analizează cum îşi pot îmbunătăţi vaccinurile pentru a se asigura că suntem pregătiţi pentru orice variantă- sunt circa 4.000 de variante în lume de COVID-19 în momentul de faţă”, a declarat Nadhim Zahawi.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Imunizarea cu vaccinul Moderna începe de la 1 februarie! Când se poate face rapelul?
„Avem cea mai mare industrie de secvenţiere a genomului- avem circa 50% din industria mondială de secvenţiere a genomului- şi ţinem un registru al tuturor variantelor, aşa încât suntem gata să răspundem, fie în toamnă, fie mai târziu, la orice provocare pe care ar putea-o aduce virusul şi să producem următorul vaccin”, a mai spus oficialul britanic.
Mutațiile sunt noua provocare a pandemiei de COVID-19
Medici și cercetători susțin că toate mutațiile apărute de-a lungul timpului fac mult mai grea lupta cu virusul SARS-CoV-2.
"Vedem în statele vestice restricțiile care s-au impus ca urmare a circulației noii tulpini, măsurile sunt mai dure, și dacă nu vom avea o evaluare corectă a circulației noii tulpini, probabilitatea să luăm măsuri corecte la timpul potrivit va fi mult mai mică", a declarat Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta.
"În acest moment suntem în laboratorul de biologie moleculară a spitalului județean de urgență. Aici sunt stocate temporar, după care sunt transportate la -80 de grade către partenerii noștri de la universitate", spune și Roxana Filip, medic primar la Spitalul Juețean Suceava.