Desi pare paradoxal, acest aliment plin de grasime, consumat din abundenta de taranii romani, este nebanuit de sanatos. In ciuda aparentelor, in cantitati moderate aduce beneficii uluitoare organismului.
Atat de blamata slanina de porc, consumata din greu de stramosii nostri, are, de fapt, proprietati curative. Chiar daca nu tine la silueta, acest aliment natural, fara chimicale sau E-uri, contine din plin retinol, niacina, tiamina, seleniu, riboflavina, potasiu, fosfor si calciu.
Pentru a profita cu adevarat de proprietatile sale, este ideal sa fie consumata in cantitati moderate, intrucat 100 de grame de slanina are nu mai putin de 638 kcal si 67,7 grame de grasimi.
In¬tareste siste¬mul imunitar- Aceasta proprietate se datoreaza acidului ara¬hi¬donic, care favorizeaza scaderea coleste¬ro¬lului, imbu¬natateste functiile de protectie ale organis¬mului, fiind in acelasi timp necesar pentru producerea compusilor chimici responsabili pentru raspunsurile imu¬ne si reac¬tiile inflamatorii.
Regleaza contractiile muschiului inimii- In cantitati mici, slanina este benefica inimii si vaselor de sange, intrucat regleaza contractiile mus¬culare ale organelor interne, inclusiv ale muschiului car¬diac, si sprijina tonusul vascular.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Protejeaza organismul de daunele aduse de fumat- Datorita continutului de seleniu, microelement care intareste sistemul imunitar si previne oxidarea in organism, fumatorii sunt protejati prin consumul acestui aliment de efectele nocive ale fumatului.
Trateaza mahmureala- Slanina incetineste si intoxicarea alcoolica, prin acoperirea peretilor stomacului cu grasime si crearea pan¬¬samentului gastric, care previne absorbtia rapida de al-cool din stomac.
Trateaza durerile de articulatii- Pentru a scapa de durerile de articulatii, se recomanda frecarea articulatiilor bolnave cu untura topita sau cu slanina veche, tocata prin masina de carne, la care se adauga o lingura de miere de al¬bine. Deasupra se pune celo¬fan sau hartie de pergament, se inve¬leste cu un fular si se lasa sa actioneze peste noap¬te.
Trateaza mastita- Pentru tratarea mastitei pe locul inflamat se aplica o felie subtire de sla¬nina veche, peste care se pune o bucata de staniol si se bandajeaza sau se lipeste cu leucoplast.
Alunga durerile de dinti- O felie mica de slanina nesarata, aplicata pe dintele dureros, intre gingie si obraz, pentru 15-20 de minute, are proprietatea de a alunga durerile de dinti.
Tratament pentru pintenii ososi- Pentru a trata pintenii ososi se prepara un unguent din 100 g slanina nesarata de porc, tocata marunt, un ou crud si 100 ml otet concentrat.
Dezavantajele consumului de slanina- Slanina contine nitriti-aditivi care pot interactiona cu substantele chimice naturale din alimente si din organismul uman formand nitrozamine, compusi cu un ridicat potential cancerigen.
Sursa: www.dcnews.ro