Extraordinarele beneficii pentru sanatate ale  murelor. Lupta impotrica cancerului si a bolilor cronice, reduc colesterolul, mentin sanatatea sistemului digestiv !

Extraordinarele beneficii pentru sanatate ale  murelor. Lupta impotrica cancerului si a bolilor cronice, reduc colesterolul, mentin sanatatea sistemului digestiv !
Extraordinarele beneficii pentru sanatate ale  murelor. Lupta impotrica cancerului si a bolilor cronice, reduc colesterolul, mentin sanatatea sistemului digestiv !

Murele pot fi consumate proaspete, singure sau in salate de fructe, sub forma de suc sau sirop.

Ele isi pastreaza foarte bine proprietatile prin congelare, putand astfel sa le avem la indemana pe tot parcursul anului.

Iata care sunt beneficiile pentru sanatate ale consumului de mure:

Mentin sanatatea sistemului digestiv- Murele contin atat fibre solubile cat si insolubile. Fibrele insolubile ajuta la buna functionare a sistemului digestiv, permitand o absorbitie mai buna a excesului de apa din intestinul gros.

Fibrele previn constipatia si permit eliminarea regulata a materiilor fecale.

Lupta impotriva cancerului si a bolilor cronice -  Murele sunt o sursa naturala de acid elagic. Conform American Cancer Society reprezinta un compus promitator in tratamentul cancerului. In timpul studiilor de laborator, s-a remarcat ca acidul elagic incetineste cresterea tumorilor maligne si ucide celulele canceroase ale animalelor de laborator. Alte studii efectuate de American Cancer Society arata ca acidul elagic poate reduce efectele nocive pe care estrogenul le are in cancerul de san.


Un rol important in lupta impotriva cancerului o au si antioxidantii si vitamina C din mure care ajuta la reducerea radicalilor liberi, prevenind astfel aparitia cancerului si a diferitelor boli cronice.

Murele reduc colesterolul- Murele contin pectina si fibre solubile, doua substante cunoscute pentru efectul de reducere a colesterolului rau (LDL). Un studiu din 1987 a Universitatii din Florida, condus de Dr. James Cerda, publicat in Science News, evidentiaza faptul ca dupa 4 luni in care au consumat pectin din fructe, participantilor la studiu li s-a redus nivelul de colesterol cu o medie de 9%,

iar la unii participanti li s-a redus nivelul de colesterol cu pana la 19%.
Pectina nu este singurul remediu impotriva colesterolului pe care il ofera murele. Fibrele solubile au si ele un rol foarte important in reducerea nivelului de colesterol LDL.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Lupta impotriva gripei si racelii- Murele au continut ridicat de vitamina C.

Oregon State University a realizat un studiu care a demonstrat ca doze mari de vitamina C pot preveni raceala la unii indivizi si pot reduce durata acesteia cu 14% la copii si cu 8% la adulti.
De asemenea, datorita continutului in taninuri, murele ajuta la reducerea iritatiilor in gat care apar odata cu racelile si gripa.

Mentin sanatatea sistemului cardiovascular- Fibrele si pectina prezente in mure sunt benefice sistemului cardiovascular, reducand nivelul colesterolului.

De asemenea, magneziul din aceste fructe contribuie la sanatatea sistemului cardiovascular relaxand arterele, permitand sangelui oxigenat sa circule mai usor in organism. Magneziu ajuta si la prevenirea formarii radicalilor liberi care pot deteriora muschiul cardiac ca urmare a uni atac de cord.
Un alt compus prezent in mure, care se pare ca are proprietati protectoare impotriva disfunctiilor endoteliale si a insuficientei vasculare induse de peroxinitrit, este cianidin-3-O-glucozidul.
Se stie ca murele contin salicilati, care au rol de analgezic si calmant al durerilor, avand rol si in reducerea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare.

Murele previn guta si afectiunile urinare- Guta, o inflamatie dureroasa a articulatiilor, este cauzata de un exces de acid uric in sange. Acumularea de acid uric poate duce, de asemenea, la formarea de pietre la rinichi. Desi unii indivizi sunt predispusi genetic la aparitia gutei, murele pot ajuta la reducerea acidului uric din sange, prevenind astfel aparitia acestei boli. In plus, murelor li se atribuie proprietati diuretice si antiinflamatoare, fiind benefice in afectiunile vezicii urinare.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Sunt eficiente in afectiunile mucoasei bucale- Murele sunt eficace in remedierea afectiunilor mucoasei bucale si a inflamatiilor de la nivelul gurii in general (afte, gingivite, stomatite). Astringenta prin excelenta, mura ajuta la refacerea epidermei si a mucoasei prin reducerea secretiilor si oprirea sangerarilor.

Sunt un bun remediu impotriva diareei si hemoroizilor- Consumul de mure s-a dovedit a fi benefic pentru cei care sufera de diarie si de inflamatii la nivelul intestinelor. Murele au fost folosite si pentru a ameliora hemoroizii, datorita continului lor in taninuri.

Alte proprietati- Murele au proprietati antibacteriene si pot fi eficiente in combaterea bacteriilor din sange.
Consumul regulat de mure poate incetini procesul de imbatranire.
Flavonoizii prezenti in mure imbunatatesc vederea si previn aparitia degenerescentei maculare.
Sursa: www.frunza-verde.ro



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies