Extraordinarele beneficii si proprietati ale cicoarei (Cichorum inthybus)

Extraordinarele beneficii si proprietati ale cicoarei (Cichorum inthybus)
Extraordinarele beneficii si proprietati ale cicoarei (Cichorum inthybus)

Cicoarea este o planta erbacee raspandita prin lanurile de cereale sau creste spontan la marginea drumurilor si este folosita din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile ei tamaduitoare.

Era cultivata inca din Egiptul Antic si folosita pentru tratarea bolilor hepato-biliare.
In scop terapeutic se folosesc radacinile recoltate toamna tarziu cat si partile aeriene recoltate in timpul infloririi.

Cicoarea este inlocuitorul traditional al cafelei, fiind asemanatoare la gust.
Intreaga planta de cicoare contine un suc laptos, al carui constituent major- cam 45-60%- este inulina. Acidul fenolic se gaseste in flori, iar radacinile contin lactone sesquiterpenice amare.

Actiune

Cicoarea stimuleaza evacuarea vezicii biliare si totodata o fluidifica, ajuta functia ficatului, impiedica formarea pietrelor la fiere, regleaza functia glicogenetica a ficatului, stimuleaza functia pancreasului si normalizeaza glicemia, fiind eficienta in caz de diabet zaharat, datorita uleiurilor volatile si rezinelor au actiune diuretica, depurativa (favorizeaza eliminarea toxinelor din organism, curata sangele), efect laxativ, grabind evacuarea colonului si imbunatatind digestia, stimuleaza functia cerebrala, favorizeaza concentrarea, creste atentia, imbunatateste memoria, fiind importanta pentru sustinerea activitatii intelectuale intense, efecte tonifiante generale.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Indicatii terapeutice

Preparatele pe baza de cicoare sunt recomandate in caz de  boli hepatice si biliare, constipatie, diabet zaharat, oboseala fizica si intelectuala.

Administrare

Frunzele proaspete pot fi utilizate in salate de cruditati, avand actiune benefica asupra ficatului, de curatare a sangelui si detoxifiere generala; sucul poaspat poate fi consumat in amestec cu lapte (1-2 linguri de suc la o cana de lapte baute dimineata pe stomacul

gol sau seara inainte de culcare) poate avea aceleasi efecte.
Infuzia se prepara din 2 lingurite cu varf de cicoare maruntita la o cana de apa clocotita care se lasa la infuzat 1-2 minute, apoi se strecoara si se bea cu inghitituri mici inainte de masa.

In tratamentul afectiunilor rinichilor si ale ficatului se foloseste decoctul de cicoare (puneti 15-30 g de amestec de radacina, frunze si flori la 1 I de apa, fierbeti timp de 5 minute ,strecurati si beti 1 cana inainte de pranz si de masa de seara) sau bauturi instant (adaugati 1 lingurita cu

varf de cicoare instant la o cana de apa clocotita, adaugati lapte si indulciti dupa gust).

Precautii si contraindicatii

Persoanele care sufera de un blocaj sau de o inflamatie a intestinelor trebuie sa consulte un specialist in medicina plantelor inainte de a consuma cicoare.
Sursa: www.csid.ro



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Adevăratul motiv pentru care Teo Trandafir a divorțat de fostul soț! Vedeta Kanal D a dezvăluit totul: „Nu puteam să particip la nefericirea lui”

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies