Extraordinarele beneficii si proprietati ale cicoarei (Cichorum inthybus)

Extraordinarele beneficii si proprietati ale cicoarei (Cichorum inthybus)

Cicoarea este o planta erbacee raspandita prin lanurile de cereale sau creste spontan la marginea drumurilor si este folosita din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile ei tamaduitoare.

Era cultivata inca din Egiptul Antic si folosita pentru tratarea bolilor hepato-biliare.
In scop terapeutic se folosesc radacinile recoltate toamna tarziu cat si partile aeriene recoltate in timpul infloririi.

Cicoarea este inlocuitorul traditional al cafelei, fiind asemanatoare la gust.
Intreaga planta de cicoare contine un suc laptos, al carui constituent major- cam 45-60%- este inulina. Acidul fenolic se gaseste in flori, iar radacinile contin lactone sesquiterpenice amare.

Actiune

Cicoarea stimuleaza evacuarea vezicii biliare si totodata o fluidifica, ajuta functia ficatului, impiedica formarea pietrelor la fiere, regleaza functia glicogenetica a ficatului, stimuleaza functia pancreasului si normalizeaza glicemia, fiind eficienta in caz de diabet zaharat, datorita uleiurilor volatile si rezinelor au actiune diuretica, depurativa (favorizeaza eliminarea toxinelor din organism, curata sangele), efect laxativ, grabind evacuarea colonului si imbunatatind digestia, stimuleaza functia cerebrala, favorizeaza concentrarea, creste atentia, imbunatateste memoria, fiind importanta pentru sustinerea activitatii intelectuale intense, efecte tonifiante generale.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Indicatii terapeutice

Preparatele pe baza de cicoare sunt recomandate in caz de  boli hepatice si biliare, constipatie, diabet zaharat, oboseala fizica si intelectuala.

Administrare

Frunzele proaspete pot fi utilizate in salate de cruditati, avand actiune benefica asupra ficatului, de curatare a sangelui si detoxifiere generala; sucul poaspat poate fi consumat in amestec cu lapte (1-2 linguri de suc la o cana de lapte baute dimineata pe stomacul gol sau seara inainte de culcare) poate avea aceleasi efecte.
Infuzia se prepara din 2 lingurite cu varf de cicoare maruntita la o cana de apa clocotita care se lasa la infuzat 1-2 minute, apoi se strecoara si se bea cu inghitituri mici inainte de masa.

In tratamentul afectiunilor rinichilor si ale ficatului se foloseste decoctul de cicoare (puneti 15-30 g de amestec de radacina, frunze si flori la 1 I de apa, fierbeti timp de 5 minute ,strecurati si beti 1 cana inainte de pranz si de masa de seara) sau bauturi instant (adaugati 1 lingurita cu varf

de cicoare instant la o cana de apa clocotita, adaugati lapte si indulciti dupa gust).

Precautii si contraindicatii

Persoanele care sufera de un blocaj sau de o inflamatie a intestinelor trebuie sa consulte un specialist in medicina plantelor inainte de a consuma cicoare.
Sursa: www.csid.ro



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Anunț pentru pensionarele cu carduri de alimente! Cum vor fi afectate doamnele de noua schimbare?

După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor

Primele imagini cu fiul Getei Sterp! Sora lui Culiță a vrut să împărtășească asta cu toată lumea. Abia și-a putut stăpâni emoțiile

Durere fără margini în familia lui Elwood Edwards! Omul din spatele vocii „You've got mail” a murit. Cauza decesului

O ZODIE va primi o oportunitate greu de refuzat săptămâna aceasta!

Alexandra și Dennis au primul sărut, iar Gagea izbucnește în lacrimi! Nu ratați o nouă ediție incendiară din „Casa iubirii” sâmbătă, 9 noiembrie, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D

Polițist de 21 de ani, găsit mort în baia secției de poliție unde lucra. Cum s-a petrecut tragedia