Fără o porție tradițională românească de fasole cu ciolan afumat, sărbătoarea națională nu ar mai fi la fel. Prin urmare, gospodinele din România au găsit cea mai bună rețetă.
Iată cum sa prepari cea mai bună mâncare. Gătitul încet, la foc mic, este secretul.
Secretul pentru cea mai delicioasă rețetă de fasole cu ciolan afumat
Pe 1 Decembrie, românii sărbătoresc Ziua Națională cu preparate tradiționale, băuturi alese și timp petrecut alături de familie și prieteni.
Un deliciu nelipsit de pe mesele românilor în aceasta zi este celebrul ciolan afumat cu fasole, iar gospodinele se întrec în prepararea celor mai delicioase rețete.
Ingrediente
-1 ciolan afumat cu os de aproximativ 1,5 kg sau 1-1,2 kg ciolan dezosat
-700 g fasole boabe uscată
-sare, piper, boia dulce
-1 linguriță semințe de chimen sau 1 foaie de dafin
-50 ml ulei (2 – 3 linguri)
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
-2 cepe medii
-3-4 morcovi
-1 cutiuță de pasta concentrata de rosii (sau 500 ml pasată, bulion sau rosii cubulete în conservă).
Citește și: Ingredientul care nu își are locul în aluatul de cozonac. Greșeala care strică tot gustul
Mod de preparare
Fasolea boabe uscată trebuie pusă în apă rece peste noapte, minim 8 ore. În cazuri speciale, ea poate necesita și un timp de 18 ore de odihnă.
Ciolanul trebuie pârlit ușor în zonele unde mai are peri, după se îndepărtează sfoara și eticheta.
Ciolanul întreg se așază într-o oală încăpătoare și se acoperă bine cu apă rece. Ciolanul se pune la fier, la foc iute, timp de 2-3 ore. Se completează cu apă, dacă aceasta scade.Ciolanul poate fierbe într-o oră și un sfert dacă folosești o oală cu presiune. Apa în care a fiert ciolanul se păstrează.
Apoi, se pune la fiert fasolea înmuiată. După ce a început să clocotească, fasolea mai trebuie lăsată timp de 15-20 minute dupa care se scurge apa.
Fasolea se pune din nou în oală și peste se toarnă zeama caldă în care a fiert ciolanul. Se lasă totul la foc pentru încă 60 de minute.
Într-o tigaie se călesc ceapa și morcovii în 2 linguri de ulei la foc mic. Se adaugă puțină sare și se lasă pe foc circa 5 minute, timp în care se amestecă din când în când.
Într-un castron mic, se vor turna cele 2 conserve de bulion sau pastă de roșii împreună cu 2 polonice de zeamă de la ciolan. Se amestecă bine de tot și se toarnă compoziția peste legumele din tigaie. Se adaugă câteva boabe de boia, chimen, foi de dafin și se amestecă din nou, lăsând la fiert pentru încă 3 minute.
Când fasolea va începe să clocotească în zeama de la ciolan, se va turna peste ea sosul de legume cu roșii și se va amesteca foarte bine. În oală se adaugă și bucățile de ciolan fiert și dezosat. Se mai adaugă sare și piper, după gust.
Focul se reduce la minimum si se acoperă oala parțial cu un capac. Se lasă mâncarea pe foc să mai fiarbă pentru încă o oră cel mult, apoi cratiță va fi scoasă de pe foc. Preparatul este gata, ciolanul cu fasole se servește cald, opțional cu ardei iute și smântână.
Citește și: Ce se întâmplă dacă pui frunze de dafin în frigider. Această metodă te va scăpa de cele mai multe probleme