Femeile care sufera de stres posttraumatic prezinta un risc crescut de diabet

Femeile care sufera de stres posttraumatic prezinta un risc crescut de diabet
Femeile care sufera de stres posttraumatic prezinta un risc crescut de diabet

Femeile care sufera de stres posttraumatic prezinta un risc de aproape doua ori mai mare de a suferi de diabet de tipul II comparativ cu cele care nu au aceasta problema, potrivit unui studiu american publicat miercuri, transmite AFP.

Cercetatorii au analizat datele unui studiu realizat intre anii 1989 si 2011 asupra a aproape 50.000 de femei din Statele Unite ale Americii.

Savantii au constatat o corelatie puternica intre severitatea stresului posttraumatic si nivelul riscului de diabet de tipul II. Potrivit statisticilor, o femeie din noua va suferi de stres posttraumatic in cursul vietii, o rata de doua ori mai mare decat in cazul barbatilor.

Cercetatorii au explicat ca, in cazul femeilor, probabilitatea de a trai experiente traumatizante cum ar fi violul si alte violente fizice si psihice care pot provoca des stres posttraumatic este mai

mare.

Alte evenimente traumatizante care pot duce la stres posttraumatic, studiate in aceasta cercetare, sunt accidentele rutiere si decesul cuiva drag.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Aproximativ 4% dintre femeile din acest studiu au prezentat simptome ale stresului posttraumatic. Dintre acestea, aproape 12% au devenit diabetice la varsta de 60 de ani, comparativ cu mai putin de 7% dintre femeile care nu au suferit de stres posttraumatic, potrivit studiului publicat in Journal of the American Medical Association, Psychiatry.

In cazul femeilor care sufera de stres, utilizarea de antidepresive si o greutate peste cea normala sunt responsabile impreuna pentru aproape 50% din nivelul de crestere a riscului de instalare a diabetului (34% pentru antidepresive, 14% pentru supraponderale).

Pe de alta parte, fumatul, consumul de alcool si sedentarismul nu par sa creasca riscul de diabet in cazul acestor femei, potrivit cercetatorilor.

"Stresul posttraumatic nu este numai devastator pentru sanatatea mintala, ci are efecte nefaste si asupra sanatatii fizice, crescand riscul de maladii cardiovascualre, de diabet si obezitate", a spus Karestan Koenen, profesor de

epidemiologie la facultatea de medicina a Universitatii Columbia din New York.

Studiul vine sa confirme rezultatele unor cercetari anterioare, dintre care una a fost efectuata in 2013, stabilind o legatura intre stresul posttraumatic si obezitate.

Alte cercetari au aratat existenta unei legaturi intre probleme de sanatate mintala, cum ar fi anxietatea, fobia sociala si agorafobia, si diabetul de tipul II.

Autorii studiului publicat miercuri au spus ca este nevoie de mai multe cercetari pentru identificarea mecanismelor biochimice ale acestei legaturi intre sindromul posttraumatic si diabetul de tip II, precum si cu alte probleme, cum sunt

tulburarile de somn.
Sursa: www.descopera.ro



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Adevăratul motiv pentru care Teo Trandafir a divorțat de fostul soț! Vedeta Kanal D a dezvăluit totul: „Nu puteam să particip la nefericirea lui”

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies