Femeile din România care pot ieși la pensie, după doar 25 de ani în câmpul muncii

Femeile din România care pot ieși la pensie, după doar 25 de ani în câmpul muncii
Femeile din România care pot ieși la pensie, după doar 25 de ani în câmpul muncii

Există posibilitatea ca românii să poată ieși la pensie după 25 de ani de activitate în câmpul muncii, cu 13 ani mai devreme decât în prezent. Totuși, pentru a beneficia de această facilitate, trebuie să fie îndeplinite anumite condiții.

Potrivit unui proiect legislativ aflat în dezbatere la Senat și menționat de avocatnet.ro, românii încadrați în grupa I și/ sau a II-a de muncă în unele unități ar putea ieși mai devreme la pensie, cu 13 ani.

Citește și: Amenzi uriașe pentru femeile care fac gălăgie la bloc și nu respectă orele de liniște

Cine sunt cei care vor putea beneficia de aceste modificări legislative

Se propune ca o categorie specifică de români, care au desfășurat activități în condiții dificile, să beneficieze de această schimbare legislativă.

Conform proiectului de lege, se intenționează modificarea Legii 263/2010 referitoare la sistemul unitar de pensii publice, astfel încât o nouă categorie să fie inclusă în lista locurilor de muncă care presupun condiții speciale. În mod specific, se referă la persoanele care au lucrat în unitățile cu profil chimie și petrochimie.

Potrivit proiectului de lege propus, se va adăuga o nouă categorie de locuri de muncă în condiții speciale, care va include și... și "activitățile desfășurate de muncitorii şi personalul tehnic operativ pe întreg teritoriul unităţilor din subordinea Ministerului Industriei Chimice și Petrochimice, cu profil chimie și petrochimie, încadrate în grupele I și/ sau II de muncă, potrivit legislației anterioare".

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

În plus, acest proiect stabilește că perioada în care salariații au lucrat în fabrici cu profil chimie și petrochimie, încadrați în grupele I și/ sau II de muncă conform vechii legislații, anterior datei de 1 aprilie 2001, va fi considerată în mod egal cu stagiul de cotizare în condiții speciale de muncă.

Astfel, pentru acești salariați, reducerea vârstei standard de pensionare va fi de 13 ani, iar stagiul complet de cotizare va fi de 25 de ani conform prevederilor.

Femeile din România care pot ieși la pensie, după doar 25 de ani
Femeile din România care pot ieși la pensie, după doar 25 de ani[Sursa foto: freepik]

Și cei care au ieșit deja la pensie vor beneficia de prevederile din proiect

Chiar și persoanele care au ieșit deja la pensie vor putea beneficia de prevederile din proiect, dar vor fi necesare o cerere prin care să solicite această posibilitate.

Aceste măsuri sunt justificate de faptul că "activitățile desfășurate de personalul unităților din subordinea Ministerului Industriei Chimice și Petrochimice, cu profil chimie și petrochimie, au un nivel ridicat al riscului", angajații din domeniu fiind expuși, de-a lungul anilor, la noxe (diverși

aerosoli de substanțe chimice, pulberi, produse petroliere) sau la fum.

Femeile din România care pot ieși la pensie, după doar 25 de ani
Femeile din România care pot ieși la pensie, după doar 25 de ani[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Anunț de ultim moment pentru femeile cu pensii mai mici de 2.000 de lei! Ce trebuie să știe pensionarele



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Femeile din România care primesc pachete de alimente de la Uniunea Europeană. Cine se califică

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Medana, mesaj tăios pentru Larisa Uță și cei doi copii ai lui Alin Oprea: "Nu mai are copii care să îl susțină? și ce? O fac eu, cu copiii mei"

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor


Cookies