Există posibilitatea ca românii să poată ieși la pensie după 25 de ani de activitate în câmpul muncii, cu 13 ani mai devreme decât în prezent. Totuși, pentru a beneficia de această facilitate, trebuie să fie îndeplinite anumite condiții.
Potrivit unui proiect legislativ aflat în dezbatere la Senat și menționat de avocatnet.ro, românii încadrați în grupa I și/ sau a II-a de muncă în unele unități ar putea ieși mai devreme la pensie, cu 13 ani.
Citește și: Amenzi uriașe pentru femeile care fac gălăgie la bloc și nu respectă orele de liniște
Cine sunt cei care vor putea beneficia de aceste modificări legislative
Se propune ca o categorie specifică de români, care au desfășurat activități în condiții dificile, să beneficieze de această schimbare legislativă.
Conform proiectului de lege, se intenționează modificarea Legii 263/2010 referitoare la sistemul unitar de pensii publice, astfel încât o nouă categorie să fie inclusă în lista locurilor de muncă care presupun condiții speciale.
Potrivit proiectului de lege propus, se va adăuga o nouă categorie de locuri de muncă în condiții speciale, care va include și... și "activitățile desfășurate de muncitorii şi personalul tehnic operativ pe întreg teritoriul unităţilor din subordinea Ministerului Industriei Chimice și Petrochimice, cu profil chimie și petrochimie, încadrate în grupele I și/ sau II de muncă, potrivit legislației anterioare".
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
În plus, acest proiect stabilește că perioada în care salariații au lucrat în fabrici cu profil chimie și petrochimie, încadrați în grupele I și/ sau II de muncă conform vechii legislații, anterior datei de 1 aprilie 2001, va fi considerată în mod egal cu stagiul de cotizare în condiții speciale de muncă.
Astfel, pentru acești salariați, reducerea vârstei standard de pensionare va fi de 13 ani, iar stagiul complet de cotizare va fi de 25 de ani conform prevederilor.
Și cei care au ieșit deja la pensie vor beneficia de prevederile din proiect
Chiar și persoanele care au ieșit deja la pensie vor putea beneficia de prevederile din proiect, dar vor fi necesare o cerere prin care să solicite această posibilitate.
Aceste măsuri sunt justificate de faptul că "activitățile desfășurate de personalul unităților din subordinea Ministerului Industriei Chimice și Petrochimice, cu profil chimie și petrochimie, au un nivel ridicat al riscului", angajații din domeniu fiind expuși, de-a lungul anilor, la noxe (diverși aerosoli de substanțe chimice, pulberi, produse petroliere) sau la fum.
Citește și: Anunț de ultim moment pentru femeile cu pensii mai mici de 2.000 de lei! Ce trebuie să știe pensionarele