Află ce spun specialiștii în sănătate despre vaccinarea cu serul anti Covid-19 în cazul femeilor gravide.
Pe buzele românilor se ridică adesea întrebarea cu privire la implicațiile pe care vaccinul anti Sars-Cov-2 le poate avea în cazul femeilor însărcinate.
Conform specialiștilor, imunizarea anti COVID-19 este permisă în cazul femeilor care așteaptă un copil, care alăptează sau care au în plan o posibilă sarcină.
Mecanismul de acțiune al vaccinurilor se bazează pe ARN-ul mesager, astfel că Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) susține că vaccinarea nu va aduce riscuri specifice pentru femeile însărcinate.
Ce risc ă o femeie însărcinată care se infectează cu virusul Sars-Cov-2?
Prof. Univ. Dr. Dimitrie Nanu a lansat o serie de afirmații în legătură cu efectele pe care o posibilă infectare cu noul coronavirus le-ar putea avea asupra femeilor însărcinate.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
De asemenea, acesta afirmă că femeile gravide infectate cu noul coronavirus sunt predispuse unei forme grave a maladiei, deci vaccinul este cea mai bună soluție pentru a preveni o astfel de situație critică.
Citeste si: Ce spun medicii despre pacienții vindecați de COVID-19? "Nivelul anticorpilor chiar a crescut"
„Sarcina nu este contraindicată, dar este de preferat ca femeile să aștepte să se negativeze, să dispară și acele urme de virus care rămân în organism chiar și după vindecare și dispariția simptomelor. Atentie! Tinerii cred că nu au nimic, fac forme respiratorii care nu par periculoase, dar riscă să apară mai târziu problemele respiratorii. O infecție în lăuzie este greu de gestionat, mai ales dacă pacienta are și comorbidități”, afirmă medicul Dimitrie Nanu.
Companiile care produc vaccinurile lansate pe piață nu au realizat studii amănunțite pentru a observa efectele vaccinului asupra unei femei însărcinate. Se recomandă ca înainte de a lua decizia de a vă vaccina, să vă consultați cu medicul specialist.
Dr. Dimitrie Nanu a adus însă lămuriri tuturor femeilor gravide care se întreabă ce efecte poate avea vaccinul în acest caz. Acesta susține că imunizarea nu dăunează femeilor gravide, fiind cea mai bună metodă de a preveni o posibilă infectare a mamei și a fătului.
„Dacă gravida lucrează într-un mediu cu potențial de risc de infectare, e mai bine să facă vaccinul decât să riște să facă o formă gravă a bolii”, a declarat medicul.
Citeste si: Florin Cîțu, despre lockdown și pandemie. Când vom scăpa de COVID-19?
Este indicat vaccinul pentru femeile care al ăptează?
„Dacă nu au trecut prin boală, da. Și, chiar dacă au trecut prin boală, e recomandat să facă testul anticorpi, pentru că nu toți bolnavii dezvoltă anticorpi.
Se întâmplă mai frecvent la persoanele care au avut forme ușoare. Nu sunt studii care să arate că virusul se transmite prin laptele matern, dar se poate transmite prin secrețiile mamei. Poate fi periculos pentru bebeluș chiar și să stea în aceeași încăpere. Trebuie ținut departe de mamă pentru a se evita orice pericol” a explicat medicul, conform Jurnalul.ro