Din acest an, părinții vor primi un credit suplimentar de 100 de lei din impozitul pe venit pentru fiecare copil care frecventează școala.
Inițiatorii proiectului de lege au argumentat că beneficiul fiscal net pentru românii cu copii este de doar 10 lei pe lună, respectiv 120 de lei pe an, ceea ce reprezintă o sumă foarte mică pentru a crește un copil.
Această sumă este oferită doar angajaților și exclude părinții care obțin venituri din activități independente și drepturile de proprietate intelectuală, ceea ce creează discriminare.
Citește și: Se oferă tichete cadou de 8 martie femeilor! Ce trebuie să știe salariatele
Ce condiții trebuie să îndeplinească salariații cu copii
Inițiatorii apreciază că apar următoarele modificări în Codul Fiscal:
-deducerea fiscală se acordă o singură dată, indiferent de sursele de venit;
-introducerea deducerii personale și pentru persoanele care realizează venituri din activități independente;
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
-introducerea deducerii personale și pentru persoanele care realizează venituri din drepturile de proprietate intelectuală;
-majorarea sumei care se acordă pentru fiecare copil de la 100 de lei pe lună la 1.000 de lei pe lună, rezultând un beneficiu fiscal net de 100 de lei.
Impactul socio-economic este pozitiv și oferă o deducere suplimentară care duce la un nivel de trai mai ridicat pentru românii cu copii
Proiectul de lege pentru schimbarea și completarea Legii nr. 277/2015 în privința Codului Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, se modifică astfel:
Art. I – Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările si completările ulterioare, se modifică astfel:
După articolul 66, se introduce un nou articol, art. 66′, cu următorul cuprins: „Art. 66’ Deducerile personale Deducerile personale prevazute de prezentul titlu se acorda o singură dată, indiferent de sursele de venit”.
La articolul 68, alin. (6) se modifica si va avea următorul cuprins: „(6) Baza de calcul se determina ca diferența intre venitul brut si deducerea personala, cheltuielile deductibile, altele decât cheltuielile de sponsorizare, mecenat, pentru acordarea de burse private, cheltuielile de protocol”.
La articolul 68, după alin. (6) se introduce un nou alineat, alin. (6′), cu următorul cuprins: „Deducerea personala se acorda astfel:
a) 15% din salariul de baza minim brut pe țara garantat in plata pentru persoanele fizice cu vârsta de pana la 26 de ani pentru fiecare luna de activitate;
b) 1000 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de pana la 18 ani, daca acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din activități independente”.
La articolul 72, alin. (2) se modifică si va avea următorul cuprins: „2) Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrări de arta monumentala, se determina de către plătitorii venitului, persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a deducerii personale si a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut”.