În urmă cu puțin timp, Klaus Iohannis a semnat un decret important, care are legătură cu voucherele de vacanță. Iată despre ce este vorba!
Președintele României a semnat vineri, pe data de 17 martie 2023, decretul prin care schimbă și completează o OUG în privința oferirii voucherelor de vacanță pentru angajații din domeniul public. Cu alte cuvinte, toți vor intra în posesia unor tichete de vacanță.
„Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) nr.46/2017
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Detalii despre decretul care vizează voucherele de vacanță
De asemenea, proiectul de lege are în vizor stabilirea acordării, în limita resurselor bugetare alocate cu această destinație de către instituțiile și autoritățile publice, a unei singure indemnizații de vacanță sau a unei singure prime de vacanță, după caz, sub formă de vouchere de 1450 de lei pentru un salariat. Mai mult decât atât, se prevede că angajatorul hotărăște când oferă voucherele de vacanță.
Maria Gabriela Horga, deputat în Parlamentul României și vicepreședinte al Comisiei de Buget, a susținut faptul că tichetele de valoare sunt beneficii extrasalariale, fie vorba despre tichete de masă, tichete cadou, tichete culturale, tichete de creșă sau tichete de vacanță.
„Am depus astăzi, împreună cu mai mulți colegi, un proiect de lege care reglementează posibilitatea acordării biletelor de valoare și în format virtual, nu doar electronic pe suport fizic. Tichetele de valoare reprezintă beneficii extrasalariale – tichete de masă, tichete cadou, tichete culturale, tichete de creșă și tichete de vacanță. Este important ca biletele de valoare să fie atractive și pentru beneficiarii atrași de tehnologiile digitale, în special pentru tineri. Cardul virtual poate fi folosit prin instalarea pe un dispozitiv mobil, așa cum se întâmplă în prezent cu cardurile virtuale oferite de bănci. Vor putea fi utilizate mult mai ușor online, vor putea fi alimentate pentru diverse beneficii fără costuri și mult mai ușor, nu va mai fi nevoie sa fie distribuite sau ridicate de fiecare dată de către beneficiari. Introducerea posibilității emiterii cardurilor de valoare virtuale va avea un impact pozitiv și asupra mediului înconjurător prin reducerea producției de plastic, reducerea resurselor utilizate în transportul cardurilor fizice, reducerea gazului cu efect de seră, pe tot parcursul ciclului de viață al produselor fizice, economisire semnificativă în etapele de de fabricare și distribuție Am prevăzut expres în proiect că suportul electronic este orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de deținătorul său pentru a efectua operațiuni cu aceste tichete. Legislația în vigoare prevede deja că tichetele de valoare se emit exclusiv pe suport electronic. Nu există prevederi exprese referitoare la înțelesul suportului electronic, dacă prin acesta se înțelege doar suportul material sau și cel virtual. De aceea am considerat că este necesar să reglementăm faptul că prin suport electronic se înțelege atât suportul material (card fizic), cât și suportul virtual (card virtual).
Emiterea biletelor de valoare pe suport electronic, material sau virtual, contribuie la transparența procesării plăților și la reducerea evaziunii fiscale. Potrivit unui raport OCDE din noiembrie 2021, “digitalizarea sistemului biletelor de valoare este critică pentru evoluția sa și poate avea multe beneficii”. Mai mult, digitalizarea conduce la reducerea erorilor și a fraudelor”, a scris ea pe contul ei de Facebook.
Citește și: Viitoarele pensionare pot avea de suferit! Punctul de pensie urmează să fie modificat