Femeile vor primi două pensii de la stat! Ce categorie va beneficia de bani în plus

Femeile vor primi două pensii de la stat! Ce categorie va beneficia de bani în plus
Femeile vor primi două pensii de la stat! Ce categorie va beneficia de bani în plus

Conform Legii nr. 411/2004, se stabilește că sistemul de pensii obligatorii administrate este obligatoriu pentru persoanele cu vârsta sub 35 de ani care sunt asigurate și contribuie la sistemul public de pensii.

În conformitate cu Legea nr. 411/2004, persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 45 de ani au posibilitatea de a opta în mod opțional pentru Pilonul 2 de pensii. Acesta este administrat de mai multe societăți de administrare a fondurilor de pensii private și a fost introdus în sistemul de pensii românesc în 2008, cu scopul de a oferi o pensie suplimentară pentru salariații din mediul privat sub 35 de ani.

În cazul în care au început să lucreze înainte de anul 2008, nu sunt obligați să participe la acest pilon, însă au posibilitatea de a o face în mod voluntar. Contribuția lunară la Pilonul 2 reprezintă 3,75% din salariul brut al angajatului.

Citește și: Veste bună pentru româncele cu pensii sub 1700 de lei! Vor primi ajutoare de la stat

La ce pot fi utilizați banii din Pilonul 2 de pensii

În vederea asigurării unui randament adecvat pe termen lung, banii acumulați în cadrul Pilonului 2 de pensii sunt plasați în diverse instrumente financiare, cum ar fi acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente de investiții. Aceste investiții sunt selectate în mod atent pentru a maximiza profitul și pentru a minimiza riscurile investiționale.

La momentul pensionării, persoanele care au cotizat la Pilonul 2 de pensii primesc o pensie adițională, care se adaugă la pensia de stat.

Cu cât suma contribuțiilor este mai mare și cu cât performanța fondurilor de investiții este mai bună, cu atât valoarea acestei pensii suplimentare este mai ridicată.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Este important de menționat că există posibilitatea de a muta banii acumulați în cadrul Pilonului 2 către alte sisteme de pensii private opționale, precum Pilonul 3.

Pensionarele vor primi două pensii de la stat
Pensionarele vor primi două pensii de la stat[Sursa foto: shutterstock]

Ce este pilonul 2 de pensii

Pilonul 2 de pensii este o contribuție obligatorie pentru anumite categorii de persoane. Acestea includ persoanele care desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă și care au vârsta de până la 35 de ani, precum și funcționarii publici și persoanele care realizează venituri asimilate salariilor și plătesc contribuții de asigurări sociale.

De asemenea, Pilonul 2 este obligatoriu și pentru persoanele care realizează venituri din activități independente și/sau drepturi de proprietate intelectuală.

Desigur, orice individ poate alege să își completeze veniturile prin intermediul sistemului public de pensie privată. În plus, angajații care au între 35 și 45 de ani pot alege, de asemenea, să se înscrie facultativ în Pilonul 2.

„Baza de calcul, reținerea şi termenele de plată a contribuţiei la fondul de pensii administrat privat sunt aceleași cu cele stabilite pentru contribuția de asigurări sociale”, a transmis Ministerul Muncii.

Pensionarele vor primi două pensii de la stat
Pensionarele vor primi două pensii de la stat[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Veste bună pentru mamele din România! Statul oferă burse pentru elevi, în valoare de 300 de lei



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Pensionarele din România vor primi pensia cu întârziere, în luna iunie. Ce se întâmplă la începutul verii

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies