Fertilizarea in vitro (FIV): Simptome post-implantare și momentul optim pentru testul de sarcină

Fertilizarea in vitro (FIV): Simptome post-implantare și momentul optim pentru testul de sarcină
Fertilizarea in vitro (FIV): Simptome post-implantare și momentul optim pentru testul de sarcină

Finalizarea cu succes a procedurii de fertilizare in vitro (FIV) depinde de anumiți factori.

Dintre aceștia fac parte: vârsta femeii, starea de sănătate, cauza infertilității, calitatea spermei, stilul de viață al cuplului, condițiile din laboratorul unde se realizează procedura.

Vestea sarcinii vine după finalizarea cu succes a procedurii de fertilizare in vitro și implantare. Când ovulul este implantat în uter, un hormon de sarcină hCG este eliberat în organism. Acest hormon numit gonadotropina corionică umană este produs de placentă, în timpul sarcinii. El stimulează ovulația la femei și arată că peretele uterin este pregătit pentru implantarea unui ovul fertilizat.

Fertilizarea in vitro (FIV)

În cazul fertilizării in vitro (FIV), fecundarea ovulului femeii cu spermatozoidul bărbatului nu are loc în uter, ci în afara corpului. Scopul procedurii FIV este de a ajuta cuplurile care nu reușesc să conceapă un copil pe cale naturală din cauza unor probleme de fertilitate.

Etapele procedurii de fertilizare in vitro (FIV) sunt:

  • Stimularea ovariană controlată;
  • Recoltarea ovocitelor și spermatozoizilor;
  • Fertilizarea în laborator;
  • Embriotransferul sau transferul de embrioni;
  • Implantarea și testul de sarcină.

Organismul femeii reacționează diferit atunci când are loc implantarea și când nu. Datorită hormonului progesteron secretat de corpul galben al ovarului, mucoasa uterină începe să se pregătească pentru a primi un ovul și a-l implanta. Când asta nu se întâmplă, nivelul de progesteron scade, iar femeia are ciclu menstrual. Când implantarea are loc cu succes, atunci zigotul eliberează hCG. Asta arată că femeia este însărcinată, iar corpul galben menține producția normală de progesteron pentru a întări mucoasa endometrului.

Ce simptome au femeile după implantare?

La unele femei apar simptome post-implantare, la altele nu. În cazul în care simptomele sunt prezente, ele semnalează o sarcină. Cele mai comune sunt: crampele ușoare, creșterea temperaturii corpului, nevoia frecventă de a urina, oboseala, durerea și altele.

Durerea de implantare apare la 5-7 zile după fertilizare și poate fi confundată cu durerea menstruală sau durerea gastrointestinală. Crampele de stomac par asemănătoare cu acelea din timpul menstruației. Crampele sunt un indiciu insuficient, deoarece ele pot fi cauzate și de anumite probleme gastrointestinale. Pentru a avea certitudinea, medicul recomandă testul de sarcină.

Un simptom frecvent este sângerarea de implantare, care este roz sau maro închis și poate crea confunzie, deoarece apare atunci când ar trebui să aibă loc menstruația. Acest simptom durează doar câteva zile și este un semn al sarcinii incipiente. În cazul unor simptome persistente de durere și sângerare abundentă, trebuie de mers la medic pentru a elimina alte probleme de sănătate, cum sunt sarcina ectopică sau avortul spontan.

Cât de devreme se poate face testul de sarcină în FIV?

Dacă te întrebi la câte zile după implantare se face testul de sarcină, răspunsul este: la data indicată de medic (așa se întâmplă la clinica Embryos).

Potrivit medicilor, testul de sarcină de sânge se face la 10-12 zile după transferul embrionului, sau în momentul în care nivelul de hormon hCG poate fi determinat. Uneori însă, se poate întâmpla ca nivelul de hCG din corp să nu fie suficient de mare, asta sugerează faptul că testul s-a realizat prea devreme și femeia poate fi sau nu însărcinată.

Atât testul de sarcină de sânge, cât și cel de urină funcționează prin detectarea nivelurilor de hormon hCG, pentru a afla dacă sarcina a fost concepută cu succes sau nu. Testul de sarcină de sânge oferă rezultate mai concludente decât cel de urină (care se cumpără din farmacie și se poate efectua acasă, la 14 zile după transferul de embrioni). În cazul testului de urină, prezența hormonului hCG poate fi influențată de deshidratarea organismului și de momentul zilei în care se realizează acest test. Femeile care fac un test de sarcină cu urină, decid apoi să facă și un test de sânge, pentru a fi mai sigure că sunt însărcinate.



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Calitățile pe care Adrian Enache le-a luat de la părinții lui și sfaturile pe care le-a transmis mai departe de la ei. „Asta le-am dat copiilor mei”

Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Răsturnare uluitoare de situație în Casa iubirii! Moldo și Kiprianos, în pragul eliminării! Cine a părăsit emisiunea? Andreea Mantea a făcut anunțul tulburător

Rezultate oficiale alegeri prezidențiale 2024. Călin Georgescu, peste Marcel Ciolacu, după numărarea a 90% din procesele verbale - HARTA votului


Cookies