Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre fibromialgie!
Prof. Dr. Belma Dogan Gungen, medic neurolog, a discutat în cadrul emisiunii ”Apel la consilier”, difuzată la Kanal D, despre fibromialgie.
Ce este fibromialgia
Fibromialgia este o afecțiune cu care multe persoane se confruntă, fiind caracterizată prin dureri corporale, rigiditate musculară și articulară.
"Fibromialgia este o problemă de sănătate cu dureri corporale larg răspândite, rigiditate musculară și articulară”,
Simptomele fibromialgiei
Citește și: Descifrând enigma bolii Lyme. Simptome, diagnostic și tratament
De obicei, apar simptome de oboseală, dificultăți de concentrare și atenție, depresie și anxietate. Pacienții care se luptă cu fibromialgie resimt dureri în tot corpul, cât și în locuri specifice.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
”Pacienții se adresează medicului cu simptome de oboseală, concentrare scăzută, atenție distrasă, însoțite de stări emoționale precum depresia și anxietatea. Ca trăsătura comună, simptomele care ar trebui să ne facă să ne gândim la fibromialgie reprezintă durerea localizată, uneori în tot corpul și alteori în locuri specific”, a specificat ea.
Cu toate astea, oamenii cu fibromialgie pot fi diagnosticați și cu reumatism sau tulburări ale articulațiilor. Din acest motiv, este ideal ca fiecare persoană să își facă câteva investigații pentru a știi cu exactitate de ce afecțiune suferă.
”Fibromialgia nu are o cauză directă. Pot exista efecte genetice, poate fi stresul, poate însoți unele boli autoimune sau poate fi o sursă de inflamație în organism. Pacienții cu fibromialgie pot avea probleme de sănătate care sunt depistate prin analizele de laborator și care sunt confundate cu fibromialgia, cum ar fi reumatismul, tulburările articulare, precum herniile lombare și de gât ”, a menționat aceasta.
Diagnosticarea fibromialgiei
Mai mult decât atât, există pacienți care pot avea atât reumatism cât și fibromialgie, cei mai vizații fiind oamenii care se luptă cu diabetul, tensiunea arterială sau problemele cardiace.
”Nu putem numi fibromialgie orice durere de corp. Acest lucru poate complica diagnosticul, trebuie neapărat să investigăm. Uneori o putem diagnostica precum fibromialgie, dat de fapt poate fi neuropatie.
Tratamentul fibromialgiei
Citește și: Totul despre testul Papanicolau. Este investigația care salvează vieți
Exercițiile și alimentația sănătoasă sunt cele mai eficiente împotriva fibromialgiei. Pe lângă tratamentele medicale, pacienților li se recomandă un program de exerciții și mers pe jos timp de o oră, adăugând 5-10 minute de întindere, de 3-4 ori pe săptămână pentru a diminua simptomele.
”Metodele de tratament răspund foarte bine în cazul pacienților. Sunt deja tratamente medicale aplicate atunci când este necesar. Alături de tratamentul medical, simptomele fibromialgice reprezintă o sursă de inflamație. Exercițiile și alimentația sunt pe primul loc. Le spunem pacienților că pot face exerciții cu un anumit program și ordine, dar celor ce spun că nu au nicio posibilitate, nu au mijloace sau nu se pot organiza, chiar și o oră de mers, cu adăugarea a 5-10 minute de exerciții de întindere, 3-4 zile pe săptămână, oferă rezultate pozitive și reduce problemele pacienților”, a menționat specialistul.
De asemenea, este recomandat ca oamenii cu această problemă de sănătate să adopte o dietă mediteraneană, bazată pe legume, ulei de măsline, carne, migdale, carne de curcan și semințe de dovleac. Mai mult decât atât, pacienții trebuie să aibă un somn sănătos între orele 23:00 și 3:00, fiind perioada în care hormonul melatonină se activează.
”Nutriția este foarte importantă. Sunt câteva selecții speciale, eliminăm alimentele alergene pentru cei cu alergii, oferim diferite combinații, dar în general vorbind, în cazul acestora, oferim importanță dietei, adoptăm un stil mediteranean. Este o dietă bazată pe verdețuri, uleiurile sănătoase precum omega 3, ulei de măsline, carne. Vă recomandăm și alimente cu conținut ridicat de magneziu precum migdalele, carnea de curcan, semințele de dovleac. Este foarte valoros să ai un somn sănătos între orele 23:00 și 3:00 noaptea, timp în care hormonul melatonină este secretat în mod activ. Dormitul de minim 7 ore și nu mai mult de 9 ore este unul dintre criteriile principale pentru un somn sănătos”, a spus ea.