Odată cu înaintarea în vârstă, încep și durerile de oase. Însă știați în ce constă sindromul denumit fibromialgie?
Aflați din rândurile următoare ce reprezintă mai exact fibromialgia, dar și când apare aceasta. În plus, descoperiți și care sunt simptomele acestui sindrom, dar și cum se poate trata.
Ce este fibromialgia
Fibromialgia este una dintre afecțiunile care se manifestă prin durere. Această durere poate apărea într-o anumită zonă a corpului, însă se poate extinde și în alte zone.
„ Fibromialgia este o boală cronică care afectează sistemul musculo-scheletal, dar non-specific, adică avem o durere care poate să migreze în diferite zone ale corpului, urmate de oboseală cronică, nu ne odihnim cum trebuie, anxietate și depresie .”, a explicat Cristi Stănescu, fizioterapeut.
Când apare fibromialgia
Deși se poate descoperi destul de greu existența acestui sindrom, acesta se poate confunda și cu alte afecțiuni, ceea ce face depistarea sa, mult mai dificilă. Cu toate acestea, apariția poate să fie determinată și de un factor genetic sau de la unul fizic sau psihic.
„ Se descoperă mai târziu, mai greu, această afecțiune, pentru că poate fi confundată și cu alte afecțiuni, trebuie eliminate, excluse. Partea reumatismului, după aia ajungi pe partea de circulator, de neuro, apoi faci un tablou și vezi dacă seamănă cu afecțiunea.(...) Putem să zicem că ar fi și un factor genetic cumva avem în familie chestia asta se poate perpetua, dar poate fi declanșată de la un traumatism, fie el fizic, fie psihic. Se poate să-ți dea toate sistemele peste cap, să vină pe cale psihică .”, a amănunțit specialistul.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Care sunt simptomele fibromialgiei
Se pare că pe lângă simptomele principale care țin de durere și oboseală, fibromialgia vine la pachet și cu anxietatea, depresia și existența unei stări care ne determină să nu mai facem... nimic.
„ Începutul, cumva durerea, trebuie să se prezinte ceva mai mult de 3 luni și este urmată de o oboseală.
Femeile suferă cel mai des de fibromialgie
Specialistul Cristi Stănescu a specificat faptul că bărbații sunt mai puțin afectați de acest sindrom.
„ Femeile suferă cel mai des de această boală, femeile din păcate cam în proporție de 80% sunt mai afectate, decât noi .”, a specificat Cristi Stănescu.
Cum se tratează fibromialgia
În ciuda faptului că multe persoane consideră faptul acest sindrom se poate trata la psihoterapeuți, se pare că lucrurile nu stau tocmai așa. În spatele tratării fibromialgiei se află o întreagă echipă, care cuprinde de la psiholog, până la partea medicamentoasă și exercițiile de terapie efectuate de terapeuți. De menționat este și faptul că persoana în cauză, trebuie să dețină o putere mare, pentru a reuși să evolueze, din cauza faptului că durerile sunt greu de suportat.
„ Nu se tratează la psihoterapeuți, e o echipă în spate, deci de la partea de psiholog, partea medicamentoasă și partea care o facem noi, de fizio kineto, terapeuți care includ exerciții de terapie manuală, acupunctură și comprese calde și yoga. Sportul ajută foarte mult, dar gradual.(...)
Poate fi tratat, dar este o chestie de lungă durată și mă repet, este o echipă în spate, nu este doar un terapeut sau doar un doctor sau doar un psihiatru, ci o echipă întreagă și în primul și în primul rând trebuie pacientul să-și dorească să evolueze în bine și să se miște, pentru că durerile sunt toate insuportabile .”, a încheiat fizioterapeutul.
Citește și: Artroza. Cauze, simptome și tratamente pentru reducerea durerii și îmbunătățirea funcției articulare