Dr. Ruxandra Posoiu invitata in emisiunea „Draga mea prietena” iti spune cum poti depista daca suferi de o boala hepatica.
„ Exista durerea de ficat, dar nu este atat de frecventa pe cat o crede lumea. De obicei, doare in caz de traumatisme, de tumori voluminoase, in cazul in care este afectat de o boala a inimii”, afirma medicul specialist gastroenterolog si hepatolog.
Cateva simptome care prevestesc o boala de ficat sunt somnolenta, scaderea in greutate si durerile articulare.
Hepatitele virale cronice B si C, ciroza si steatoza hepatica (incarcare grasa a ficatului) sunt cele mai frecvente boli ale ficatului care nu dau simptome.
In ceea ce priveste hepatitele, ele se pot recunoaste dupa culoarea galbena a pielii, dar si dupa senzatia de oboseala, dureri de stomac si urticarie. „Daca nu sunt tratate la timp, apar complicatii precum cancerul si cirozele hepatice. Cea mai frecventa este hepatita B fiindca se ia mai usor, care se transmite prin sange infectat si contact sexual”, afirma dr.Ruxandra
Pentru depistarea precoce a bolilor de ficat se recomanda efectuarea anuala a unei ecografii abdominale si a analizelor la sange.In functie de rezultatul analizelor, se poate continua cu alte investigatii amanuntite, daca este cazul.
Pentru a preveni bolile hepatice este important sa se evite consumul mare de grasimi si alcool, fiindca ficatul se imbolnaveste in tacere.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
##VIDEO3261##