Rețeta delicioasă de file de biban cu piure de țelină. Combinația care va surprinde musafirii și familia.
O rețetă delicioasă, care va surprinde întreaga familie, este cea bibanului cu piure de țelină, iar chef Alexandra Gabriela Veber a explicat, pas cu pas, pentru Trinitas, cum toate ingredientele pot fi transformate într-o adevărată operă de artă în farfurie.
Ingrediente:
- 600-700 g file (4 fileuri mari)
- 700 g țelină
- 70 g unt
- 1 linguriță oțet de mere
- sare
- 4 morcovi
- 3 păstârnaci
- 60 g unt
- ulei
- 350-400 g spanac
- 50 g unt
- 3 legături mărar verde
- 400-500 ml ulei de floarea-soarelui
- 200 ml vin alb
- 200 ml smântână de gătit
- 2 cepe medii
- 200 g unt
- 1 zucchini mare
- apă, oțet, zahăr (3-2-1)
Bucătarul chef începe prin a găti piureul de țelină, cu morcovi și păstârnac, de la care nu lipsește sosul de vin alb și zucchini marinat pentru un plus de aciditate preparatului. Aceasta explică pas cu pas care sunt ingredientele pe care le folosește, dar și cantitățile, deoarece sunt extrem de importante într-un astfel de rețetă.
“Vom găti biban cu piure de țelină, morcov și păstârnac trași în unt, spanac sotat, sos de vin alb și zucchini marinat.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Cum este pregătit bibanul și care sunt secretele pentru un piure delicios
Tânăra împărtășește și câteva trucuri pentru ca piureul să iasă unul delicios, mai ales în combinație cu alune de pădure, apoi trece la gătitul legumelor care vor căpăta o culoare aurie și o textură ușor crocantă. Peștele este gătit la final. După ce toate piesele de rezistență sunt gata, montează farfuria perfectă și îmbină toate gusturile pentru o textură delicioasă.
“Acum voi toca ceapa pentru sos. Voi pune ceapa să o călesc puțin, o să pun un pachet de unt pentru că este un sos cu vin alb, țelina este aproape gata. Pun la încălzit untul, smântâna, să putem să facem piure. Mie piureul de țelină îmi place să-l combin și cu alunele de pădure, oferă un gust foarte bun. Și atunci nu-l mai fierb în apă, îl fierb direct în smântână, în lapte, îi pun alunele și ele fierb împreună cu țelina. Voi începe să tai legumele pentru a le putea trage în unt, apoi aici avem păstârnac și morcov. Consider că se potrivesc și culoarea, și gustul lor împreună. Vom face cubulețe mai mari. Le lăsăm un pic până când facem piureul de țelină, acum vom strecura sosul ca să putem să punem smântâna și să-l dăm iarăși pe foc. Vinul a scăzut exact cât trebuie, nu se mai simte alcoolul. Se completează perfect partea de dulce și partea de aciditate de la zucchini marinat. Acum vom pune aici smântâna de gătit, strecurăm țelina, dar voi păstra un pic de lichid din care a fiert doar așa, în caz de nevoie.
Îmi place foarte mult gustul acestui pește, dar poate fi înlocuit și cu doradă, file de doradă sau alt pește după preferință, dar bibanul îmi place mult în combinația aceasta. În tigaia încinsă cu puțin ulei îl ținem așa un pic pentru că tinde să se curbeze și nu ne dorim asta. Este gata, îl pun și pe el aici, legumele mai durează puțin până să se gătească. Culoarea este ușor aurie și le verifici cu o furculiță, dacă sunt ușor crocante, înseamnă că sunt gata. Și acum le luăm. Ele sunt ușor aurii, sunt gătite perfect, și-au păstrat textura ușor crocantă, dar sunt gătite. Acum vom monta farfuria pentru că produsele finale sunt albe. Aceasta este strict ideea mea în acest moment, dar fiecare este liber să se joace așa cum dorește sau să facă așa cum am făcut eu. Să punem suficient încât să se echilibreze farfuria, să ai la fiecare furculiță posibilitatea de a face furculița perfectă, să ai din toate câte puțin. Vom pune sosul și asta îmi place mie să o fac, iar acum punem peștele deasupra și vom pune sosul. Mi se pare că merge foarte bine cu mărar proaspăt.”, a mai spus cheful.