Foarte tare! Cum sa faci un cozonac pufos, fara coacere!

Foarte tare! Cum sa faci un cozonac pufos, fara coacere!
Foarte tare! Cum sa faci un cozonac pufos, fara coacere!

Incercati reteta si cu siguranta va va iesi un cozonac foarte bun, fara prea multa munca (fara framantare).

 

INGREDIENTE
1 kg faina tip 000 sau speciala pentru cozonaci
42 g drojdie proaspata Dr.Oetker
5 oua+ unul pentru uns cozonacii
400 g zahar
100 g unt 80% grasime
5 linguri ulei
400 ml lapte caldut
coaja rasa de la o lamaie si o portocala
4 linguri cacao
400 g nuca maruntita
2
linguri de stafide
8-10 bucati de rahat colorat
o esenta de rom fiola
un praf de sare
un pliculet zahar vanilinat pentru presarat deasupra cozonacilor
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute
MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac pufos fara framantare:
Toate ingredientele sunt puse la temperatura camerei cu cateva ore inainte de a ne apuca de pregatirea cozonacilor.
Cele 5 oua se separa. Albusurile se bat cu jumatate din cantitatea de zahar si se amesteca impreuna cu nuca si cacaoa pentru umplutura.
Faina se cerne intr-un vas. Pentru aluat, se pune drojdia cu laptele caldut si doua linguri de zahar sa dospeasca intr-un crater facut in faina. Topim untul si il lasam sa se raceasca. Cand „fierbe” drojdia (cam dupa 10 minute) se adauga galbenusurile, restul de zahar, aromele, putina sare, uleiul si untul topit caldut, nu fierbinte!
Se amesteca pana se incorporeaza toata faina
si se obtine un aluat elastic, nu foarte indesat.
Atentie, nu se framanta deloc, doar se amesteca ingredientele cu faina! Se acopera vasul cu folie si se lasa aluatul la cald, timp de o ora.
Dupa o ora, cu mainile unse cu ulei, se imparte aluatul in 4, formandu-se sfere care  se intind in forma de foaie si se umplu cu umplutura de nuci, se presara stafidele, rahatul taiat bucatele, apoi se ruleaza.
 Ca sa obtinem un cozonac aratos si mare, impletim cate doua sucituri, apoi le asezam intr-o tava bine unsa si tapetata cu faina.
Repetam operatiunea si cu cel de-al doilea cozonac, apoi ii lasam la temperatura camerei sa mai cresca timp de o ora.
Dupa expirarea timpului, ii ungem cu oul batut, presaram cu zahar vanilinat, apoi ii introducem in cuptorul bine incazit  la 180 grade, pentru 35 -50 minute (se verifica prima data dupa 35 minute).
Cand s-au copt, ii lasam sa se raceasca si apoi ii scoatem din tavi.
Sursa

INGREDIENTE

1 kg faina tip 000 sau speciala pentru cozonaci
42 g drojdie proaspata Dr.Oetker
5 oua+ unul pentru uns cozonacii
400 g zahar
100 g unt 80% grasime
5 linguri ulei
400 ml lapte caldut
coaja rasa de la o lamaie si o portocala
4 linguri cacao
400 g nuca maruntita
2 linguri de stafide
8-10 bucati de rahat colorat
o esenta

de rom fiola
un praf de sare
un pliculet zahar vanilinat pentru presarat deasupra cozonacilor

Portii: 2

Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac pufos fara framantare:
Toate ingredientele sunt puse la temperatura camerei cu cateva ore inainte de a ne apuca de pregatirea cozonacilor.Cele 5 oua se separa. Albusurile se bat cu jumatate din cantitatea de zahar si se amesteca impreuna cu nuca si cacaoa pentru umplutura.


Faina se cerne intr-un vas. Pentru aluat, se pune drojdia cu laptele caldut si doua linguri de zahar sa dospeasca intr-un crater facut in faina. Topim untul si il lasam sa se raceasca. Cand „fierbe” drojdia (cam dupa 10 minute) se adauga galbenusurile, restul de zahar, aromele, putina sare, uleiul si untul topit caldut, nu fierbinte!

Se amesteca pana se incorporeaza toata faina si se obtine un aluat elastic, nu foarte indesat.

Atentie, nu se framanta deloc, doar se amesteca ingredientele cu faina! Se acopera vasul cu folie si se lasa aluatul la cald, timp de o ora.

Dupa o ora, cu mainile unse cu ulei, se imparte aluatul in 4, formandu-se sfere care  se intind in forma de foaie si se umplu cu umplutura de nuci, se presara stafidele, rahatul taiat bucatele, apoi se ruleaza.  Ca sa obtinem un cozonac aratos si mare, impletim cate doua sucituri, apoi le asezam intr-o tava bine unsa si tapetata cu faina.

Repetam operatiunea si cu cel de-al doilea cozonac, apoi ii lasam la temperatura camerei sa mai cresca timp de o ora.Dupa expirarea timpului, ii ungem cu oul batut, presaram cu zahar vanilinat, apoi ii introducem in cuptorul bine incazit  la 180 grade, pentru 35 -50 minute (se verifica prima data dupa 35 minute). Cand s-au copt, ii lasam sa se raceasca si apoi ii scoatem din tavi.

Sursa

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

 

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies