Toate produsele de make-up si cosmetica, dupa deschidere, sunt expuse bacteriilor.
REGULI GENERALE
– Toate produsele de make-up si cosmetica, dupa deschidere, sunt expuse bacteriilor si agentilor patogeni datorita contactului cu aerul si pot fi deteriorate din cauza luminii, aburului sau caldurii excesive
– Pastrarea calitatii lor depinde foarte mult de conditiile de stocare, la loc racoros si lipsit de umiditate, de aceea nu se vor tine in baie, poseta sau masina
– In general, produsele cosmetice au valabilitate intre 2 si 3 ani sigilate si max. 1 an dupa desfacere
– Termenul de valabilitate al produsului apare pe cutie sub forma unui borcanel cu inscriptia 4M, 6M, 12M (4 luni, 6 luni, 12 luni)
– Produsele cremoase, fluide, lichide sau sub forma de gel isi modifica consistenta si compozitia daca sunt tinute la caldura, de aceea se pot tine si la frigider
– Produsele care contin alcool sunt mai rezistente, iar cele care contin multa apa se deterioreaza mai repede
– Produsele de make-up si cosmetica nu se lasa desfacute si se arunca atunci cand isi schimba culoarea, textura sau capata un miros ciudat
– Atentie la produsele contrafacute intrucat conduc la uscarea excesiva a pielii, exfoliere, inrosire sau aparitia eczemelor
– Nu se folosesc la comun cu alte persoane, mai ales mascara, creioanele de ochi si fardurile de pleoape, prevenindu-se in acest fel transmiterea conjunctivitei
CREMA
– Cremele pe baza de plante sau cele BIO expira mai repede datorita lipsei de conservanti din componenta lor
– Crema se foloseste continuu, imediat dupa desfacere, pana se termina si este de preferat alegerea variantei cu pompa sau pipeta pentru igiena sau folosirea unei spatule din plastic care se dezinfecteaza dupa fiecare utilizare
– Atentie la crèma de plaja, desi poate avea un termen de valabilitate de pana la 3 ani, ea nu se poate folosi de la un an la altul, dupa deschidere
– Cremele au in general un termen de valabilitate de 2 ani sigilate si se consuma in max 3 luni de la deschidere
FONDUL DE TEN SI CORECTOARELE
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
– Se pot pastra la temperatura camerei, dar nu la caldura
– Au termen de valabilitate de aprox 12 luni (cele compacte sau stick rezista mai mult) dar este bine ca in max 3 luni de la desfacere sa fie consumate
– Se aplica cu o pensula de fond de ten/corector sau cu un buretel din latex care se spala dupa fiecare utilizare
– Pensulele se dezinfecteaza fie cu solutii speciale, fie cu sampon de bebelusi, dupa care se aplica balsam si dupa clatire se lasa se sa usuce in forma lor naturala
– Bureteii din latex folositi la produsele uleioase sau cremoase se curata foarte bine spalandu-I cu ulei alimentar
PUDRA SI FARDURILE DE PLEOAPE
– Desi sunt valabile 2 ani, produsele pudra se folosesc max 6 luni de la deschidere, iar cele cremoase maxim 3 luni de la desfacere
– Se tin la temperatura camerei, nu in frigider
– Atunci cand expira se branzesc pe pleoape, se strang in linia pliului sau se pietrifica, iar culorile isi pierd intensitatea initiala
– Aplicatoarele de fard sau bureteii trebuie inlocuiti la maxim 2 luni
MASCARA
– Se pastreaza la temperatura camerei
– Expira la 3 luni de la deschiderea tubului, iar unele in functie de consistent a si ingredienti dupa 1 luna se usuca
– Periuta de mascara se spala dupa fiecare aplicare
– Se introduce o singura data periuta in tub pt evitarea introducerii aerului in produs ceea ce va duce la uscarea acestuia
– Se va roti de cateva ori periuta in tub pe peretii laterali
– Nu se vor introduce apa sau alte lichide in mascara pt diluare
CREIONUL DE BUZE SI DE OCHI
– Se folosesc max 3 luni
– Se dezinfecteaza prin ascutire dupa fiecare folosire
RUJUL
– Se foloseste max 3 luni
– Atunci cand expira se branzeste pe buze
– Se tine la temperatura camerei sau la rece, dar nu in baie
– Se arunca daca isi modifica culoarea, mirosul si textura
– Daca apar bobite pe lateralul rujului inseamna ca uleiurile din compozitie incep sa iasa la suprafata
Articol oferit de Antonia Rondelli- Trainer/ Make-Up Artist- Professional Make-Up Academy