In ultimul timp am auzit numeroase controverse legate de subiectul „fructe in dieta”. Ba sunt bune, ba nu sunt bune; ba ne slabesc, ba ne ingrasa; ba sunt sanatoase, ba au prea mult zahar.
Astazi auzim o stire despre cum ar trebui sa le consumam din abundenta, maine vom afla ca, de fapt, ar trebui sa facem pauza de la ele.
Si atunci, unde e adevarul? Simplu! E pe la mijloc, pe undeva, ca intotdeauna!
Fructele au reale calitati nutritionale, insa sunt parfumate, usor acide, nu dau satietate si, consumate in exces (mai mult de 500g/zi), ingrasa. Chiar daca sunt naturale si sanatoase, fructele nu trebuie considerate alimente de baza in dieta, ci doar produsele cele mai potrivite pentru a satisface apetitul pentru gustul de dulce.
Prin continutul de fructoza, fructele se incadreaza in categoria produselor care contin glucide simple (dulciuri). Fructele reprezinta o sursa considerabila de energie si de aceea, daca sunt incluse in alimentatie, se va tine cont de aportul lor caloric care va fi adaptat la nevoile si gradul de activitate al persoanei respective.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Campaniile de educatie nutritionala care indeamna la cresterea consumului de fructe si legume in dieta, se refera la avantajele acestor produse din punct de vedere
Insa legumele sunt cele obligatorii si care pot fi mancate fara limita de cantitate, in timp ce fructele reprezinta doar o alternativa. Cu alte cuvinte, persoanele care nu au o slabiciune pentru dulciuri si care nu sunt atrase de fructe, nu au obligatia sa le introduca in dieta.
Cu siguranta, fructele au stat la baza alimentatiei omului primitiv, cand acesta alerga dupa hrana, insa in zilele noastre, avand in vedere gradul de sedentarism si continutul caloric exagerat al tuturor produselor, nu mai este la fel de usor sa mentinem echilibrata balanta
energetica.Fructele sunt de obicei private cu indulgenta si relaxare, fapt care poate incuraja consumul excesiv si acumularea kilogramelor in plus. Exista, desigur, alimente mult mai concentrate in calorii, insa pe acelea suntem constienti ca trebuie sa le consumam cu moderatie, in timp ce jumatate de kilogram de fructe nu determina mustrari de constiinta nici unei persoane.
Indicele glicemic al fructelor
Notiunea de indice glicemic defineste viteza cu care glucidele dintr-un aliment trec in sange, provocand cresterea glicemiei.
Variatiile bruste sau moderate ale nivelului glucozei din sange provoaca raspuns insulinogenic, iar insulina este hormonul responsabil de transformarea glucidelor alimentare in depozite de grasime.In concluzie, la acelasi numar de calorii, produsul cu indice glicemic mai mare va ingrasa mai tare.
Fructele sunt, totusi, desertul ideal pentru ca:
• Satisfac nevoia de dulce intr-un mod sanatos, fara concentratia crescuta de calorii din produse precum ciocolata sau alte deserturi.
• Contin mult potasiu cu efect diuretic, care inlatura retentia de lichide in exces.
• Sunt bogate in fibre si apa care au rol in functionarea corecta a digestiei si in prevenirea constipatiei.
• Asigura aportul optim de vitamine, minerale si fitonutrienti esentiali pentru sanatate.
Afla mai multe pe: www.csid.ro