Fructele și legumele lunii NOIEMBRIE. "Ele conţin amidon, zaharuri, acizi graşi, flavonoide, principii amare şi proteine"

Fructele și legumele lunii noiembrie
Fructele și legumele lunii NOIEMBRIE. "Ele conţin amidon, zaharuri, acizi graşi, flavonoide, principii amare şi proteine"

Descoperă cele mai gustoase fructe și legume ale lunii noiembrie.

Sunt fructele lunii noiembrie. Sunt extrem de gustoase și pot fi consumate atât prăjite, cât și coapte, în combinație cu un pahar de lapte cald.

„Castanele comestibile reprezintă un grup de alimente complexe din punct de vedere nutriţional. Ele conţin amidon, zaharuri, acizi graşi, flavonoide, principii amare şi proteine. Specialiştii apreciază că valoarea nutritivă a acestui aliment este similară cu cea a grâului.

Castanele comestibile, consumate coapte sau fierte, ne aduc numeroase beneficii: asigură mineralele necesare organismului, grăbesc recuperarea convalescenţilor şi au efecte tonice musculare şi nervoase. Datorită conţinutului de ­flavonoide, castanele au efecte benefice asupra sistemului venos. Dieta cu aceste fructe regenerează şi tonifică venele şi capilarele, reducând fragilitatea acestora. Consumul de castane asigură un nivel constant al acidului hialuronic din piele şi normalizează secreţia glandelor sebacee.”, spune specialistul Livia Nena biolog nutriționist.

Fructele și legumele lunii noiembrie

Castanele  

fructele si legumele lunii noiembrie
Castane[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: CITEȘTE: Idei de gustări sănătoase pentru toată familia. Rapide, hrănitoare și dietetice

Țelina  

Ţelina conține vitamina K din belșug. Conţine fibre, potasiu, acid folic, vitaminele A şi C, molibden şi mangan.

Este o sursă importantă de calciu şi magneziu, vitaminele B1, B2, B5, B6

„Conţinutul său nutriţional o recomandă în reglarea presiunii sângelui, scăderea colesterolului sau prevenirea cancerului. Este o vegetală bogată în fitonutrienţi, care au un efect deosebit de benefic asupra organismului. Această legumă specială este, practic, un tonic al sistemului imunitar. Cunoscută ca dispozitiv eficient de curăţare a organismului, acţionează ca un diuretic şi ajută la expectoraţie şi la combaterea dificultăţilor digestive”, spune

Daniela Stan, medic de familie.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Specialiştii spun însă că trebuie să ținem cont și de contraindicaţii.

„Consumul de ţelină poate determina alergii din cauza unei substanţe fotosensibilizante din plantă numită bergapten, care poate provoca reacţii anafilactice, de aceea se recomandă introducerea unei cantităţi treptate din plantă în alimentaţie.

Tot din acest motiv   se recomandă evitarea expunerii la soare pe durata tratamentului pe bază de ţelină. Din cauza conţinutului de hormoni naturali, femeile însărcinate trebuie să consume cu precauţie ţelină.”, explică dr. Cătălin Luca.  

Citeste si: DESCOPERĂ: Fructele si legumele lunii decembrie

Hreanul

Este considerat antibioticul natural al lunii noiembrie.

Rădăcina de hrean are proprietăți antiinflamatoare, antibiotice și afrodisiace.

Hreanul este recomandat pentru stimularea poftei de mâncare, întrucât are în conținut foarte multă vitamină C, fier, potasiu, calciu și magneziu.

Hrean – proprietăți:

  • Expectorante
  • Decongestionante
  • Tonice
  • Antiparazitare
  • Antiinflamatoare
  • Vermifuge
  • Relaxante
  • Diuretice
  • Digestive
  • Citostatice
  • Hipotensive
  • Antiseptice

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Cercetatorii subliniaza ca hreanul contine de 10 ori mai multi glucozinolati decat "ruda" sa, un alt superaliment, broccoli. Tot ei spun ca nu va trebui sa mancam hrean in cantitati de ordinul kilogramelor: o lingurita din acest condiment aromat este suficienta pentru a ne bucura de beneficiile radacinii de hrean.

Uleiul care este eliberat atunci cand radacina de hrean este taiata poate avea puternice proprietati antibacteriene. Studiile sugereaza ca hreanul poate sa lupte contra unor bacterii periculoase, cum ar fi E. coli, H. pylori si Salmonella.

Consumul de hrean, dupa cum se stie, determina o senzatie ca de arsura la nivelul sinusurilor, nasului si gatului, iar din acest motiv, este folosit pentru a calma simptomele racelilor si pentru a ameliora problemele respiratorii.

Un studiu realizat peste hotare a aratat ca un supliment ce continea 80 mg de radacina uscata de hrean si 200 mg de nasturtium a fost la fel de eficient ca un antibiotic clasic in tratarea infectiilor acute ale sinusurilor si in tratarea bronsitei. Chiar daca aceste rezultate indica faptul ca hreanul poate sa ajute sistemul respirator, sunt necesare mai multe cercetari pe aceasta tema”, scrie Oana Cuzino.

Citeste si: CITEȘTE: Fructele toamnei. Ce beneficii aduc sănătății și organismului

Dovleacul

Este o sursă importantă de vitamine, minerale și fibre și conține antioxidanți prețioși.



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Cât timp se fierbe dulceața de afine. Care este secretul gospodinelor?

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies