Descoperă cele mai gustoase fructe și legume ale lunii noiembrie.
Sunt fructele lunii noiembrie. Sunt extrem de gustoase și pot fi consumate atât prăjite, cât și coapte, în combinație cu un pahar de lapte cald.
„Castanele comestibile reprezintă un grup de alimente complexe din punct de vedere nutriţional. Ele conţin amidon, zaharuri, acizi graşi, flavonoide, principii amare şi proteine. Specialiştii apreciază că valoarea nutritivă a acestui aliment este similară cu cea a grâului.
Fructele și legumele lunii noiembrie
Castanele
Citeste si: CITEȘTE: Idei de gustări sănătoase pentru toată familia. Rapide, hrănitoare și dietetice
Țelina
Ţelina conține vitamina K din belșug. Conţine fibre, potasiu, acid folic, vitaminele A şi C, molibden şi mangan.
Este o sursă importantă de calciu şi magneziu, vitaminele B1, B2, B5, B6„Conţinutul său nutriţional o recomandă în reglarea presiunii sângelui, scăderea colesterolului sau prevenirea cancerului. Este o vegetală bogată în fitonutrienţi, care au un efect deosebit de benefic asupra organismului. Această legumă specială este, practic, un tonic al sistemului imunitar. Cunoscută ca dispozitiv eficient de curăţare a organismului, acţionează ca un diuretic şi ajută la expectoraţie şi la combaterea dificultăţilor digestive”, spune
Daniela Stan, medic de familie.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Specialiştii spun însă că trebuie să ținem cont și de contraindicaţii.
„Consumul de ţelină poate determina alergii din cauza unei substanţe fotosensibilizante din plantă numită bergapten, care poate provoca reacţii anafilactice, de aceea se recomandă introducerea unei cantităţi treptate din plantă în alimentaţie.
Citeste si: DESCOPERĂ: Fructele si legumele lunii decembrie
Hreanul
Este considerat antibioticul natural al lunii noiembrie.
Hreanul este recomandat pentru stimularea poftei de mâncare, întrucât are în conținut foarte multă vitamină C, fier, potasiu, calciu și magneziu.
Hrean – proprietăți:
- Expectorante
- Decongestionante
- Tonice
- Antiparazitare
- Antiinflamatoare
- Vermifuge
- Relaxante
- Diuretice
- Digestive
- Citostatice
- Hipotensive
- Antiseptice
„ Cercetatorii subliniaza ca hreanul contine de 10 ori mai multi glucozinolati decat "ruda" sa, un alt superaliment, broccoli. Tot ei spun ca nu va trebui sa mancam hrean in cantitati de ordinul kilogramelor: o lingurita din acest condiment aromat este suficienta pentru a ne bucura de beneficiile radacinii de hrean.
Uleiul care este eliberat atunci cand radacina de hrean este taiata poate avea puternice proprietati antibacteriene. Studiile sugereaza ca hreanul poate sa lupte contra unor bacterii periculoase, cum ar fi E. coli, H. pylori si Salmonella.
Consumul de hrean, dupa cum se stie, determina o senzatie ca de arsura la nivelul sinusurilor, nasului si gatului, iar din acest motiv, este folosit pentru a calma simptomele racelilor si pentru a ameliora problemele respiratorii.
Un studiu realizat peste hotare a aratat ca un supliment ce continea 80 mg de radacina uscata de hrean si 200 mg de nasturtium a fost la fel de eficient ca un antibiotic clasic in tratarea infectiilor acute ale sinusurilor si in tratarea bronsitei. Chiar daca aceste rezultate indica faptul ca hreanul poate sa ajute sistemul respirator, sunt necesare mai multe cercetari pe aceasta tema”, scrie Oana Cuzino.
Citeste si: CITEȘTE: Fructele toamnei. Ce beneficii aduc sănătății și organismului
Dovleacul
Este o sursă importantă de vitamine, minerale și fibre și conține antioxidanți prețioși.