Cand spui prune probabil primul lucru care-ti vine in minte are legatura cu digestia.
De sute de ani bunicile ne incurajeaza sa mancam prune pentru a mentine lucrurile line si regulate. In plus, aceasta versiune uscata si stafidita a prunelor este si foarte buna la gust.
Insa abilitatea acestora de a intari oasele ar trebui sa te faca sa le consumi mai des.
Un studiu de cercetare efectuat la Universitatea de Stat Tallahassee din statul Florida a analizat efectul consumului de prune la femeile care au trecut de menopauza.
Acesta a descoperit ca femeile care au consumat prune zilnic timp de un an nu au suferit nici o pierdere in masa osoasa a sirei spinarii si a bratelor. Ingredientele cheie care dau atata eficienta prunelor in mentinerea sanatatatii oaselor sunt compusii fenolici si flavonoidele, ambele cunoscute pentru abilitatea lor de imbunatatire a masei osoase. Prunele sunt bogate si in bor, potasiu si vitamina K, fiecare dintre acestea fiind benefice oaselor.
Cincizeci si opt de femei care au trecut de menopauza, fara sa urmeze vreo terapie de inlocuire hormonala, au fost alese in mod randomizat pentru a consuma fie 100 g de prune uscate, fie 75 g de mere uscate zilnic, timp de 3 luni. Ambele diete pe baza de fructe uscate au cantitati similare de calorii, grasimi, carbohidrati si fibre. Indicatorii serici si din urina in ceea ce priveste stadiul oaselor au fost analizati inainte si dupa tratament.
Rezultatul? Femeile care au consumat prune si-au marit substantial densitatea minerala a ulnei si a sirei spinarii in comparatie cu cele care au consumat mere uscate.
De sute de ani bunicile ne incurajeaza sa mancam prune pentru a mentine lucrurile line si regulate. In plus, aceasta versiune uscata si stafidita a prunelor este si foarte buna la gust.
Insa abilitatea acestora de a intari oasele ar trebui sa te faca sa le consumi mai des.
Un studiu de cercetare efectuat la Universitatea de Stat Tallahassee din statul Florida a analizat efectul consumului de prune la femeile care au trecut de menopauza. Acesta a descoperit ca femeile care au consumat prune zilnic timp de un an nu au suferit nici o pierdere in masa osoasa a sirei spinarii si a bratelor. Ingredientele cheie care dau atata eficienta prunelor in mentinerea sanatatatii oaselor sunt compusii fenolici si flavonoidele, ambele cunoscute pentru abilitatea lor de imbunatatire a masei osoase.
Prunele sunt bogate si in bor, potasiu si vitamina K, fiecare dintre acestea fiind benefice oaselor.
Cincizeci si opt de femei care au trecut de menopauza, fara sa urmeze vreo terapie de inlocuire hormonala, au fost alese in mod randomizat pentru a consuma fie 100 g de prune uscate, fie 75 g de mere uscate zilnic, timp de 3 luni. Ambele diete pe baza de fructe uscate au cantitati similare de calorii, grasimi, carbohidrati si fibre.
Indicatorii serici si din urina in ceea ce priveste stadiul oaselor au fost analizati inainte si dupa tratament.
Rezultatul? Femeile care au consumat prune si-au marit substantial densitatea minerala a ulnei si a sirei spinarii in comparatie cu cele care au consumat mere uscate.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
sursa: Viataverdeviu.ro