Fructoza din fructe nu trebuie consumata in exces! Afla de ce

Fructoza din fructe nu trebuie consumata in exces! Afla de ce
Fructoza din fructe nu trebuie consumata in exces! Afla de ce

In comunicarile si articolele medicale se aduce din ce in ce mai des in discutie intrebarea: este fructoza mai buna sau mai sanatoasa decat zaharul?

 

"Pana acum cativa ani raspunsul ar fi fost indubitabil: da, zaharul din fructe e mai sanatos pentru ca se absoarbe mai lent. Atentie, sa nu intelegem din greseala ca ingrasa mai putin pentru ca tot 4cal/g contine! Pana acum cand spuneam fructoza ne refeream exclusiv la consumul de fructe insa in prezent gasim fructoza folosita ca agent de indulcire in multe produse, de la sucuri la prajituri.
Si daca recomandarea OMS este de 30g zahar/zi (adica 6 lingurite) asta trebuie sa ia in calcul si fructoza.
Cand vine vorba de fructoza va recomand sa consumati fructele ca atare, mestecandu-le, iar pentru restul dulciurilor alegeti variantele clasice, cu zahar (mancate rar si putin). O noua viziune asupra fructozei incepe sa prinda contur si vestile nu sunt imbucuratoare: un aport de fructoza mai mare de 70g/zi predispune la obezitate si favorizeaza aparitia grasimii abdominale, cea care creste riscul de diabet si boli cardiovasculare.
S-a descoperit ca fructoza este metabolizata diferit fata de zahar: in prezenta fructozei organismul favorizeaza transformarea grasimilor din alimente in grasime de depozit. Cu alte cuvinte sucul sau fructele asociate cu o mancare grasa actioneaza ca un catalizator care accelereaza ingrasarea.
Daca tot vorbim de disocieri, iata o disociere care poate avea avantaje pentru silueta: mancati fructele in afara meselor.
consumati-le ca atare, nu transformate in suc. Si atentie la cantitate, un pahar de suc de fructe are 20-25g fructoza si rezulta din 3-4 fructe. Inca o dovada ca orice agent de indulcire, indiferent de culoare sau provenienta, trebuie consumat cu masura!", scrie medicul nutritionist Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

"Pana acum cativa ani raspunsul ar fi fost indubitabil: da, zaharul din fructe e mai sanatos pentru ca se absoarbe mai lent.

Atentie, sa nu intelegem din greseala ca ingrasa mai putin pentru ca tot 4cal/g contine! Pana acum cand spuneam fructoza ne refeream exclusiv la consumul de fructe insa in prezent gasim fructoza folosita ca agent de indulcire in multe produse, de la sucuri la prajituri. Si daca recomandarea OMS este de 30g zahar/zi (adica 6 lingurite) asta trebuie sa ia in calcul si fructoza. 

Cand vine vorba de fructoza va recomand sa consumati fructele ca atare, mestecandu-le, iar pentru restul dulciurilor alegeti variantele clasice, cu zahar (mancate rar si putin).
O noua viziune asupra fructozei incepe sa prinda contur si vestile nu sunt imbucuratoare: un aport de fructoza mai mare de 70g/zi predispune la obezitate si favorizeaza aparitia grasimii abdominale, cea care creste riscul de diabet si boli cardiovasculare. 

S-a descoperit ca fructoza este metabolizata diferit fata de zahar: in prezenta fructozei organismul favorizeaza transformarea grasimilor din alimente in grasime de depozit. Cu alte cuvinte sucul sau fructele asociate cu o mancare grasa actioneaza ca un catalizator care accelereaza ingrasarea.


Daca tot vorbim de disocieri, iata o disociere care poate avea avantaje pentru silueta: mancati fructele in afara meselor. consumati-le ca atare, nu transformate in suc. Si atentie la cantitate, un pahar de suc de fructe are 20-25g fructoza si rezulta din 3-4 fructe. Inca o dovada ca orice agent de indulcire, indiferent de culoare sau provenienta, trebuie consumat cu masura!", scrie medicul nutritionist Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

 

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro



Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies