Putin cunoscut la noi, acest fruct "divin" este un adevarat izvor de energie, dar si un aliat de neinvins impotriva maladiilor ce distrug sanatatea.
De culoare portocalie, nativ din China si cultivat cu preponderenta in tarile asiatice, kaki-ul, cunoscut si sub numele de hurma, persimmon sau sharon, are un gust exotic, dulceag si parfumat. Copt bine, gustul sau pare a fi o combinatie intre piersica, dovleac copt si tradafir.
Fructul este bogat, printre altele, in magneziu, sodiu, fier, zinc si potasiu, fiind astfel indicat si pentru persoanele gravide. De asemenea, are un continut ridicat de vitamina A, complexul B, P şi C.
Previne ateroscleroza- datorita continutului la fel de ridicat in antioxidanti ca ceaiul verde, kaki-ul contribuie la prevenirea aterosclerozei, ajutand in reducerea stresului oxidativ. De asemenea, este bogat in carbohidrati, nutrienti ce au rolul de a hrani muschiul inimii.
Previne degenerescenta maculara- continutul ridicat de vitamina A si de betacaroten aduc numersoase beneficii vederii umane. Consumat regulat, previne impotriva degenerescentei maculare si a cataractei.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Combate depresia- desi este un fruct dulce, este plin de glucide bune, ce au rolul de a stimula activitatea creierului, oferind energie si ajutand la combaterea depresiei.
Intareste imunitatea- Abundenta de vitamine si minerale din acest delicios fruct ajuta la cresterea imunitatii, fiind indicat in perioadele de primavara si toamna.
Consumul sau ajuta in pervenirea aparitiei bolilor de sezon si a virozelor respiratorii.Amelioreaza durerile de stomac- parte din familia alimentelor alcaline, scade aciditatea gastrica, respectiv cea a sangelui, regland astfel activitătile metabolismului.
Previne aparitia cancerului- nutritionistii includ frecvent fructul kaki pe lista alimentelor recomandate pentru prevenitia cancerului, in mare parte datorita continutului de nutrienti care ajuta la combaterea stresului oxidativ.
Alunga oboseala- fiind bogat in nutrienti care refac depozitele energetice ale organismului si stimuleaza activitatea creierului, este recomandat in perioadele de suprasolictare intelectuala si in cele de convalescenta, alungand starea de oboseala si avand efecte revigorante.
Intinereste pielea- Kaki-ul este extrem de des utilizat in tratamentele cosmetice si in cele naturiste, continutul bogat de vitamine si minerale transformandu-l intr-un elixir al tineretii.
Sursa: www.dcnews.ro