In cosmetica, extractul purificat din namoluri se foloseste in prepararea produselor pentru ingrijirea pielii fetei si a corpului, in produse speciale pentru bai.
Masca pe baza de namol are ca principal efect uscarea si degresarea pielii. Preparatul permite revenirea culorii sanatoase a pielii, regleaza tonusul muschilor si netezeste ridurile. Celulele se dilata, imbunatatindu-se circulatia sangelui si a limfei, metabolismul substantelor, troficitatea tesuturilor, respiratia tisulara, accelerandu-se procesele oxidative si regeneratoare de la nivelul pielii.
Pielea devine elastica si catifelata. Sub actiunea mastilor se atenueaza si se resorb cicatricele. Namolurile se recomanda in caz de: ten gras, seboree, cosuri, piele ofilita si flasca (a fetei si gitului), cicatrice cheloidale, sechele ale unor arsuri, alopecie, profilaxia imbatranirii premature a pielii fetei, gitului, pieptului, celulita. Masca pe baza de namol are un deosebit efect si asupra radacinii parului, intarindu-l si accelerandu-i cresterea. Contraindicatii: dermatita, micoze, acnee rozacee, hemangioame. Daca namolul se aplica pe o piele cu ulceratii, fistule, la urmatoarea sedinta, se inlocuieste cu altul proaspat.Namolul adus din lac pentru tratament la domiciliu trebuie pus intr-un vas de lemn, de exemplu un butoias, dezinfectat cu o solutie de 3% cloramina si spalat cu apa fierbinte. Nu se pastreaza mai mult de sase luni. Namolul trebuie acoperit cu sare de mare sau sare obisnuita fiarta.
Sursa: Efemeride.ro
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro