Radacina proaspata de brusture, frunzele de afin, de nuc sau tecile de fasole pot fi folosite in terapia initiala sau concomitenta in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat.
"Exista unele plante cu actiune hipoglicemianta certa pentru care nu s-au facut studii clinice sa se incerce dovedirea eficacitatii de-a lungul timpului sau impactul asupra factorilor de risc cardiovasculari, dar acestea sunt folosite ca extracte, decocturi, ceaiuri, fiind promovate ca agenti hipoglicemianti, cu o putere de scadere a glicemiei de 10-15mg/dl si a Hb1c de 0.2-0.5%. Acestea nu se incadreaza in notiunea de medicatie orala, dar sunt preferate de pacienti si de unii dintre medici, fara a avea un suport stiintific solid", a declarat, pentru Agerpres seful Departamentului de Diabet Nutritie al SUUMC "Carol Davila", dr.
Potrivit acestuia, se cunosc mai multe plante folosite in terapia initiala sau concomitenta a acestei boli: radacina proaspata de brusture (decoct preparat din 60 g radacina la un litru de apa), frunzele de afin (contin mirtyllina), frunzele de nuc (diminueaza glicozuria si scad setea, infuzie), frunzele de dud negru (diminueaza glicemia), frunzele de anghinare (infuzie), radacina si frunzele de cicoare (stimuleaza depozitarea glicogenului la nivel hepatic, infuzie), tecile de fasole (decoct), scaiul (hipoglicemiant usor, suc proaspat), frunzele de salvie (macerat la rece).
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ciprian Constantin a precizat ca preparatele fitoterapice nu sunt recunoscute ca fiind eficiente in lupta cu complicatiile diabetului zaharat de tip 2, astfel ca, pentru moment, acestea constituie in fapt optiuni ale pacientului in tratarea acestei afectiuni.
"Perspective: sunt o multitudine de medicamente aflate in dezvoltare, cu multiple ipoteze de actiune. Una dintre clase — endocanabinoizii (extract din Canabis) — are perspective bune", a aratat medicul.
El a sustinut ca tratamentul diabetului zaharat dispune astazi de o multitudine de medicamente/clase terapeutice care actioneaza optim atunci cand are loc o evaluare initiala a situatiei pacientului prezentat.
Sursa: www.dcnews.ro