Un nou studiu relevă că în cazul infectării cu COVID-19, fumătorii sunt mai predispuși la agravarea simptomelor.
British Medical Journal a publicat un nou studiu, care demonstrează că fumătorii sunt mai predispuși la agravarea simptomelor COVID-19. Mai mult decât atât, persoanele care au acest viciu, pot ajunge la terapie intensivă sau pot avea nevoie de asistență în cazul respirației, de trei ori mai des decât nefumătorii.
Virusul COVID-19, cunoscut drept SARS-CoV-2, se instalează la nivelul sistemului pulmonar, acolo unde celulele prezente în mucoasă sau în alveolele pulmonare, au un nivel mai ridicat de ACE-2, care reprezintă calea prin care virusul infectează.
De asemenea, dacă până acum s-au repetat î nenumărate rânduri importanța spălatului pe mâini și a izolării la domiciliu, autorii studiului explică faptul că fumatul este un obicei total nesănătos în general, dar în această perioadă ar trebui să renunțăm la el, mai mult ca oricând.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: În 48 de ore vor fi externați toți pacienții care nu reprezintă urgențe
12,4% dintre fumători au manifestat simptome grave, față de 4,7% dintre nefumători
Conform studiului realizat de British Medical Journal, din o mie de cazuri de coronavirus COVID-19 analizate în China, 12,4% dintre fumătorii infectați cu acest virus au ajuns la terapie intensivă, au avut nevoie de ventilație
artificială sau chiar au murit, în timp ce, în cazul nefumătorilor, doar 4,7% dintre persoanele identificate au prezentat agravarea simptomelor. Deocamdată, autorii studiului nu își explică de ce există o diferență atât de mare între cele două grupuri.Conform unei teorii, susținută pe alte tulpini de virusuri respiratorii, este foarte probabil ca fumătorii să fie mai vulnerabili în fața oricărui virus, precum și să dezvolte simptome mult mai grave, față de nefumători.
De asemenea, un motiv posibil pentru care aceștia pot dezvolta probleme mult mai rapid, este atingerea repetată a feței sau a capătului de țigară, plasat apoi în contact cu mucoasa cavității bucale.