Galbenele și proprietățile lor. Vei fi uimita

Galbenele și proprietățile lor. Vei fi uimita
Galbenele și proprietățile lor. Vei fi uimita Galbenele și proprietățile lor. Vei fi uimita 

Sunt mici, dar viguroase și pline de proprietăți. Colorate puternic în nuanțe de galben și portocaliu, gălbenelele sunt utilizate încă din antichitate.

Galbenele și proprietățile lor. Vei fi uimita. Sunt mici, dar viguroase și pline de proprietăți. Colorate puternic în nuanțe de galben și portocaliu, gălbenelele sunt utilizate încă din antichitate atât în medicina internă, cât și în medicina externă, sub formă de unguente diverse cu anumite proprietăți benefice asupra pielii.

Galbenele și proprietățile lor. Vei fi uimita
Galbenele și proprietățile lor. Vei fi uimita[Sursa foto: PixaBay]

Cum se folosesc galbenelele

Pot fi folosite sub formă de infuzie, tinctură, decoct lasat la macerat, pulbere ingerată cu lingurița pe stomacul gol, sau ca diverse suplimente alimentare.

În cosmetică se utilizează cu succes în întreținerea pielii, sau în diverse afecțiuni dermatologice, sub formă de unguent.

Gălbenelele sunt astfel apreciate pentru calitățile terapeutice multiple ale acestora și benefice corpului uman, atât ca uz intern, cât și ca uz extern.

Cresc peste tot în Romania, în orice tip de sol și nu sunt pretențioase. Preferă expunerea solară, motiv pentru care sunt crescute culturi de gălbenele în zonele preponderent deluroase.

Proprietatile galbenelelor

Printre proprietățile acestora, gălbenelele sunt recunoscute ca având calități puternic antiinflamatoare, antiseptice și astringente. Au efect emolient, calmant și cicatrizant. În plus, stimulează secreția bilei, ca pansament gastric. Unguentele cu extract de gălbenele sunt deosebit de apreciate pentru îngrijirea pielii, precum și pentru leziuni ale pielii, cât și pentru proprietățile acestora de hidratare și vindecare. Sunt utilizate inclusiv în tulburări digestive de genul gastritelor, ulcerelor, colitelor și chiar în tulburări menstruale și infecții genitale, cât și chisturi ovariene și fibromul uterin.

Conform specialistului Ovidiu Bujor, în compoziția lor chimică se regăsesc următoarele substanțe: glicozide de natură flavonolica, steroli, uleiuri esențiale, arverozida A, pigmenți carotenoidici, calendulina, și ploizaharide, gumi-rezine, mucilagii, esteri colesterinici ai acizilor lauric, miristic, palmitic și margaric, vitamina C, acid malic, substanțe proteice.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Galbenele și proprietățile lor. Vei fi uimita
Galbenele și proprietățile lor. Vei fi uimita[Sursa foto: PixaBay]

Este interesant de reținut că în prezent sunt realizate studii cu privire la acțiunea asupra virusului HIV, în vederea stimulării sistemului imunitar, având în vedere faptul că polizaharidele cu greutate moleculară mare din componența gălbenelelor stimulează sistemul imunitar în cazul infecțiilor virale. În plus, extractele liofilizate din florile marginale inhibă dezvoltarea stafilococului auriu Oxford, Escherechia coli și Candida albicans.

Ca mod de preparare și administrare, specialiștii recomandă intern, o lingură la o cană de apă pentru infuzie, respectiv a se bea cu aproximație 2-3 căni pe zi iar extern, infuzie din 30 g/l pentru spălături vaginale sau

comprese pentru suprafețele lezate. Frunzele se aplică și sub formă de cataplasme în inflamații oculare, arsuri, plăgi, degerături. Gabenelele nu prezinta contraindicații în interacțiuni cu alte medicamente și nici restricții în graviditate sau alăptare.

Citeste si: Ce beneficii pentru sănătate are mușețelul. Află totul aici!

Citeste si: Ceaiul de mușețel pentru păr. Cum să îl prepari și cum să îl aplici pentru cele mai bune rezultate

 

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

 

 

 

 

 



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Cum trebuie ceapa depozitată corect și care este secretul pentru inelele perfecte de ceapă

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies