Secretele bucatariei au fost descoperite de mult timp de Alina Laufer, asa ca acum iti prezentam o reteta noua, greceasca.
Ingrediente
Pentru crema:
125 g zahar tos
140 g gris
50 g amidon de porumb
1.4 litri lapte
65 g unt nesarat, taiat cubulete
1 lingurita extract de vanilie
3 oua batute
Pentru baza:
12 foi de placinta
75 g unt nesarat, topit (sau margarina)
Pentru siropul de lamaie:
250 g zahar tos
225 ml apa
Coaja si zeama rasa de la o lamaie
Mod de preparare
Pentru sodou, amestecati zaharul tos, grisul si amidonul intr-un castron. Turnati laptele intr-o cratita si dati-l in clocot. Luati-l de pe foc si incorporati, cu telul, amestecul de gris, zahar si amidon.
Dati sodoul din nou la foc mic, amestecand continuu, pana cand se leaga si se omogenizeaza.
La sfarsit, incorporati vanilia si ouale batute si lasati-l la racit, amestecand din cand in cand.
Preincalziti cuptorul la 180C. Ungeti 6 foi de placinta cu unt topit si suprapuneti-le in tava, in asa fel incat sa atarne peste margine. Turnati sodoul, nivelati-l si trageti foile peste el. Acoperiti apoi cu restul de foi, ungand-o pe fiecare cu unt topit si impingand marginile pe langa peretii tavii. Crestati putin primele 2 foi, in romburi sau patrate si coaceti 30-35 de min pana se rumeneste.
Cat timp se coace placinta, preparati siropul. Turnati zaharul, apa, coaja si zeama de lamaie intr-o cratita, amestecand la foc mic, pana se dizolva zaharul. Fierbeti cca 10 min.
Cand scoateti placinta din cuptor, turnati siropul fierbinte peste ea si lasati-o la racit. Refrigerati inainte de racire.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro