Gelozia în cuplu: ce o declanşează şi care sunt consecinţele acesteia

Gelozia în cuplu: ce o declanşează şi care sunt consecinţele acesteia
Gelozia în cuplu: ce o declanşează şi care sunt consecinţele acesteia

Gelozia poate fi descrisa drept o amenintare care este perceputa la adresa unei relatii importante.

Gelozia în cuplu: ce declanşează şi care sunt consecinţele acesteia. Gelozia poate fi descrisa drept o amenintare care este perceputa la adresa unei relatii importante, fie ca este aceasta reala sau nu. Acest fenomen este legat in mod direct de ideea de pierdere. Oricine poate experimenta gelozia in anumite situatii, intr-un anumit grad, mai mare sau mai mic. Intrucat pierderea, ori riscul de a pierde pe cineva important este permanent in existenta unei persoane, gelozia se poate manifesta la orice varsta.

Factorii care declanseaza acest sentiment sunt aceiasi si la barbati si la femei, insa femeile resimt acest sentiment mai des, avand un contact mai bun si mai sincer cu propriile emotii. Prin comparatie cu barbatii, femeile au probabilitatea mai mare de a afisa un comportament de gelozie, care este indreptat mai degraba impotriva unei rivale, decat a partenerului.

Gelozia în cuplu: ce declanşează şi care sunt consecinţele acesteia
Gelozia în cuplu: ce declanşează şi care sunt consecinţele acesteia[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Cand este gelozia in limite normale

A fi gelos nu este un sentiment neaparat rau, cat timp poate fi gestionat. Iata cateva semne ca esti in limitele normalului:

  • Gelozia este legata de o amenintare reala la adresa relatiei
  • Raspunsul este proportional cu amenintarea
  • Daca gelozia este pornita doar din suspiciuni si presupuneri, persoana nu recurge la un mod de gandire care sa le transforme in certitudini de nezdruncinat
  • Gelozia este usor gestionabila si corectabila de catre persoana insasi, poate cu un mic ajutor venit de afara si nu depaseste capacitatea de autocontrol

Radacinile geloziei se afla in istoricul relatiei, dar si in trecutul indepartat. Un cuplu are sanse mari de a rezista in timpp daca fiecare dintre parteneri obtine beneficii pe termen lung, recomandabil sanatoase. Printre acestea se numara satisfacerea nevoii de apartenenta, respectul, sentimentul de implinire, cresterea stimei de sine, securizarea etc. In gelozie, o parte dintre aceste aspecte emotionale fundamentale ajung sa fie amenintate. O femeie sufocata de gelozie este in realitate coplesita de ganduri si sentimente dureroase precum teama de abandon, frica de singuratate, ori diverse vulnerabilitati in fata problemelor de viata.

Toate acestea sunt componente majore ale geloziei. Odata instalata, gelozia slabeste echilibru psihic.

Citeste si: Semne că te vede doar ca pe o prietenă și nimic mai mult



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Cum trebuie ceapa depozitată corect și care este secretul pentru inelele perfecte de ceapă

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies