Multe persoane au diverse stări atunci când sunt într-o relație, dar și când sunt singure, și nu pot înțelege care este lucrul ce le nemulțumește de fapt. În rândurile de mai jos, veți afla motivul pentru care gelozia și singurătatea pot fi cu adevărat nocive pentru sănătatea noastră și de ce este bine să ne ferim.
Dr. Cezar a vorbit, în cadrul unei emisiuni, despre gelozie și singurătate și a mărturisit că toate bolile pe care o persoană le are pleacă de la o suferință emoțională.
Gelozia
1. Stres și anxietate
Gelozia poate declanșa stres și anxietate considerabile. Toate aceste pentru faptul ca ne simțim amenințați sau nesiguri în privința unei relații sau situații.
„Cred că toate bolile pleacă de la o suferință emoțională și de la o frică foarte puternică, cum este frica de abandon, gelozia este cea mai puternică otravă. În momentul în care dezvolți sentiment de proprietate, ți-e frică să nu îl pierzi, și atunci, de fapt, gelozia este mai mult nesiguranța în propria persoană. E foarte dăunător să fii singur, iar singurătatea este cea mai grea stare pe care poate să o trăiască cineva, deoarece omul este o ființă socială și are foarte multă nevoie de oxitocină, de socializare, de prieteni, de o relație de calitate”, a
2. Deteriorarea relațiilor
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Gelozia excesivă poate afecta negativ relațiile cu cei dragi. Sentimentele intense de gelozie pot provoca distanțare și deteriorare a legăturilor interpersonale.
„Există foarte mulți oameni care sunt singuri în relație, ei sunt cu cineva, dar sunt singuri, deoarece nu împărtășesc nimic cu acea persoană sau acea persoană nu îi susține și la fel din ambele părți.
Eu consider că problema vine din cauza faptului că aceasta instituție matrimonială, căsătoria, a debutat de foarte mult timp, câteva mii de ani, dar la început nu era pe bază de iubire, era un angajament social, economic, politic. Ulterior, ea a evoluat și la început zicala până când moartea ne va despărți era un lucru concret, pentru că speranța medie de viață era de 30-40 de ani. Ei bine, acum să stai cu cineva foarte mulți ani, până la 60-70, înseamnă foarte multe compromisuri și de fapt, nu mai sunt acele lucruri atractive ca la început.
Eu aș spune că trebuie să existe înțelegere din ambele părți. În momentul în care acest lucru ajunge să îți afecteze sănătatea foarte mult, când ajungi la 3 noaptea acasă, ca să ajungi la 6 dimineața, pentru că nu vrei să te mai cerți cu persoana cu care ești. Un fenomen grav care se întâmplă în zilele noastre este că tinerii nu mai formează relații, tocmai pentru că relațiile din zilele de astăzi s-au modificat foarte mult în comparație cu ce erau relațiile pe vremea bunicilor noștri.
Singuratatea
1. Depresie și anxietate
Singurătatea cronică poate contribui la apariția sau intensificarea simptomelor de depresie și anxietate.
De cele mai multe ori persoanele nu mai sunt mulțumite de actualul partener și aleargă spre ceva nou, moment în care crește foarte mult gradul de nefericire.
Iubirea pasională este pe bază de dopamină, iar în prima parte a unei relații, când întâlnești un om și ești îndrăgostit, se secretă foarte multă dopamină.2. Sănătate fizică afectată
Izolarea socială poate afecta negativ și obiceiurile de viață sănătoase, cum ar fi nutriția adecvată și exercițiile fizice regulate.
„Avem tendința să fim nemulțumiți decât mulțumiți și bineînțeles, apar noi opțiuni și alergând spre toate acestea crește foarte mult gradul de nefericire. Iubirea pasională este pe bază de dopamină, în prima parte a unei relații întâlnești pe cineva și ești îndrăgostit, iar atunci se secretă foarte dopamină. Dopamina este hormonul anticipării, te gândești cum va fi, și ea crește, iar atunci ai nevoie de acea persoană care să îți confirme acest lucru în fiecare zi. În prima parte a relației secreția de dopamină este foarte mare”, a mai declarat medicul.