Părinții pot întâmpina greutăți în timpul concediului de creștere a copilului, însă ei trebuie să fie conștienți de faptul că este doar o perioadă de tranziție. Află din rândurile de mai jos câteva sfaturi pentru părinții care se întorc la muncă după concediul de creștere a copilului!
Ruxandra Luca, expert în parenting, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre gestionarea echilibrului între viața profesională și familială.
Cum își reiau mamele responsabilitățile la locul de muncă, în timp ce încearcă să se adapteze la noul lor rol de părinți
În țara noastră, concediul de creștere a copilului este oferit părinților pentru a avea grijă de copilul lor în primii ani de viață.
Stabiliți o rutină
Stabilirea unei rutine atunci când un părinte se află în concediul de creștere a copilului nu este un lucru de speriat. Este recomandat ca părinții să hotărască o rutină de somn pe care să o respecte cu sfințenie și să planifice activitățile zilnice ale celui mic, precum jocuri, cântece sau activități creative.
Comunicați cu angajatorul
Părinții sunt nevoiți să îi comunice angajatorului cu cel puțin o lună înainte că vor să înceapă concediul. Totodată, în funcție de locul de muncă pe care fiecare persoană în cauză îl are, trebuie să poarte o conversație cu angajatorul despre opțiunile de lucru la distanță sau programarea flexibilă pentru a avea timp de îngrijirea copilului.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Asigurați-vă că sunteți pregătită
Fiecare femeie trebuie să fie conștientă de faptul că este doar o perioadă de tranziție și că trebuie să fie pregătite pentru adaptarea la noul ritm de viață. Cel mai important lucru este ca părintele să păstreze legătura cu lumea exterioară și să nu se izoleze. Este mai mult decât recomandat ca fiecare să aibă timp pentru el înșiși, pentru ieșiri cu prietenii sau pentru activități recreative.
Găsiți sprijin
Sprijinul în concediul de creștere a copilului este foarte important. Părinții nu trebuie să ezite să apeleze când au nevoie la bunicii celui mic, sau chiar la o bonă. Majoritatea părinților aleg să ceară ajutorul unei bone pentru că pot ajunge mai rapid la un consens, pot stabili niște reguli clare și pot forma o echipă.
”Aici intervine vina noastră a părinților, că îl lași la grădiniță, că îl lași acasă cu bona sau chiar și cu bunica.
Citește și: Cum se manifestă depresia postnatală. „Mulți spun că nu este o tulburare psihică”
Revenirea la serviciu după concediul de creștere a copilului poate fi o provocare, dar cu puțină planificare și pregătire
Revenirea la locul de muncă nu este un capăt de lume pentru părinți deoarece este absolut în regulă să își ducă copilul la creșă. Acest lucru nu îi va afecta pentru că cei mici au o capacitate extraordinară în a se adapta, și se pot bucura la fel de mult și de puținul timp alături de părinte.
”Poate ești obligată să te întorci sau poate nu iți permiți financiar, ori din alte motive. Nu există o regulă, sunt femei care s-au întors după două săptămâni de când au născut, sunt care stau doi ani, care nu se mai întorc niciodată la job. Chiar dacă nu reușești să ai toate opțiunile pe masă, poate bunicii sunt departe, poate nu îți permiți o bonă, e absolut în regulă să iți dai copilul la creșă. Știi cum e cu copiii? Sunt extraordinari, au capacitate fantastică de a se adapta și din puținul timp pe care îl petrec cu noi, recuperăm și ar trebui să fim absolut liniștiți.”, a mai explicat experta.