Află din rândurile următoare cum trebuie administrate antibioticele la copii.
Sănătatea copilului este foarte importantă pentru orice părinte. Din păcate, există mulți părinți care din dorința de a-i face bine copilului și a se vindeca mai repede, îi fac de fapt, mai mult rău, iar acest lucru, de cele mai multe ori se realizează prin consumul excesiv de antibiotice, fără indicațiile medicului.
Mai mult decât atât, părinții se așteaptă ca la fiecare episod de febră sau durere în gât, medicul să prescrie un antibiotic.
În cadrul unei emisiuni, doamna doctor Ilinca Tranulis, medic pediatru și specialist în lactație, a vorbit despre cum trebuie administrate antibioticele la copii și care sunt efectele negative ale administrării incorecte a acestora.
Utilizarea incorectă a antibioticelor poate duce la creșterea rezistenței la acestea și la efecte secundare nedorite
Potrivit specialistului în domeniu, utilizarea incorectă a antibioticelor are o serie de efecte secundare. În primul rând, pe lângă bacteriile pe care trebuie să le distrugă, antibioticul distruge și anumite bacterii benefice ale florei intestinale. Astfel, procesul de recuperare poate fi unul îndelungat.
Mai mult decât atât, dacă administrăm des antibiotic, fără să fie neapărat nevoie, creștem rezistența bacteriilor la acestea, iar atunci când va fi cu adevărat nevoie să administrăm un antibiotic, nu își va face efectul.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
„ Pe moment, antibioticul nu distruge doar bacteria dăunătoare organismului. Durează un timp destul de îndelungat ca flora noastră să își revină. Dând antibiotice frecvent, bacteriile învață să se apere și devin din ce în ce mai rezistente .”, a spus specialistul în domeniu.
Antibioticele sunt eficiente numai în tratarea infecțiilor bacteriene, nu a infecțiilor virale, cum ar fi răcelile și gripa
Citește și: Varicela. Tot ce trebuie să știi despre această boală contagioasă
Potrivit specialistului în domeniu, simptomele de răceală și gripă sunt infecții virale, care de multe ori nu necesită tratarea acestora cu un antibiotic.
„ În cazul copiilor, cele mai multe infecții sunt virale. Sunt date de viruși, aceștia intră în organism, fac puțin rău, dar pleacă și copilul își revine. De cele mai multe ori, cam 80% din cazuri sunt afecțiuni date de virusuri, care nu au nevoie de tratament antibiotic.
Astfel în cazul în care copilul se confruntă cu simptome de răceală și gripă, este foarte important să îi oferim un tratament adecvat, adaptat infecției pe care o are, iar în cazul în care acesta nu funcționează, iar starea lui de sănătate se agravează,
este esențial să consultăm sfatul unui specialist, care ne poate prescrie sau nu, în funcție de rezultatele analizelor, antibiotice.Trebuie respectate instrucțiunile medicului cu privire la dozare și durata tratamentului
Citește și: Cum putem să îi ferim pe copii de îmbolnăviri la intrarea în colectivitate
O altă greșeală pe care o fac mulți părinți este reprezentată de prelungirea perioadei de administrare a antibioticului sau scurtarea acesteia. În acest caz, este foarte important de știut că dacă nu administrăm tratamentul conform instrucțiunilor medicului cu privire la dozare și durata tratamentului, creștem rezistența microbilor la antibiotic și putem avea parte de alte efecte negative.
„ Extrem de important, trebuie să îl luăm după cum zice medicul. Luându-l incomplet, simptomele vor trece după 2-3 zile, dar luându-l incomplet, creștem această rezistență a microbului la antibiotic .”, a spus specialistul în domeniu.
Administrarea antibioticelor la copii trebuie făcută cu prudență
Așadar, este foarte important să consultăm un specialist în domeniu, ori de câte ori copilul se confruntă cu infecții respiratorii, durere în gât accentuată, febră sau alte probleme pulmonare. În urma unul consult și a unor serii de analize și de investigații suplimentare, acesta îi va prescrie un tratament adecvat. Nu trebuie îi dăm copilul antibiotic, dacă nu am consultat mai întâi un specialist. Organismul copilului este cu atât mai expus la efectele negative ale administrării incorecte a antibioticelor, iar de aceea trebuie să îi protejăm.