Postul intermitent este un stil alimentar care a luat amploare recent. Această dietă presupune alternarea perioadelor de alimentație cu perioade de abstinență voluntară.
Dr. Cezar a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre cum se ține corect postul intermitent.
Citește și: Beneficiile consumului de ceai: de la îmbunătățirea stării de sănătate, la reducerea stresului
Cum se ține corect postul intermitent
Dr. Cezar a mărturisit că cu cât ești mai dezechilibrat cu atât îți este mai greu să ții postul intermitent.
Medicul nu recomandă nimănui să țină 7 zile de post negru, deoarece hormonul de creștere HGH crește în primele 24, 48, sau 36 de ore până la un anumit nivel, deoarece oamenii sunt în căutare de hrană, iar dacă nu găsesc, trebuie să le crească performanțele și șansele.
„Cum se ține corect postul intermitent și cum să îți schimbi stilul de viață. Cu cât ești mai dezechilibrat, cu atât îți este mai greu să ții postul intermitent. Cei care au probleme mari metabolice, au o obezitate foarte mare, nu rezista două ore dacă nu mănâncă sau mănâncă de 7 ori pe zi și apoi tot timpul simt nevoia să ronțăie, ar trebui să înceapă postul mai treptat, pentru a se putea acomoda – să prelungească fereastra dintre două mese de la o zi la alta, să nu se forțeze prea mult. Nu recomand la nimeni să țină 7 zile de post negru pentru că hormonul de creștere HGH, crește în primele 24, 48 sau 36 de ore până la un anumit nivel, deoarece noi suntem în căutare de hrană, iar dacă nu găsim, trebuie să ne crească performanțele și șansele. De exemplu leul dacă nu vânează în prima zi, nu se va întinde pe jos, așteptând să moară – se ambiționează să devină tot mai puternic pentru a avea șanse de supraviețuire, o zi, două, trei. Dacă nu găsește hrană, începe să îi scadă metabolismul și se duce pe modul economic”, a mărturisit doctor Cezar în cadrul unei emisiuni TV.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Din punctul lui de vedere, dacă la început s-a activat metabolismul pentru a-i da mai multe șanse, mai apoi scade pentru a economisi din energie, de aceea un post intermitent de două, trei zile făcut din când în când este mai benefic decât un post de 7 zile făcut o dată
Reguli de baza pentru postul intermitent
Acest stil de viață poate fi dus dacă este combinat și cu viața frumoasă. Dacă ești tot timpul într-o dietă și nu îți permiți o felie de tort sau ciocolată, atunci trăiești în frustrare, iar după ce termini dieta nu mai reziști și ajungi înapoi de unde ai plecat.
„Dacă la început s-a activat metabolismul pentru a-i da mai multe șanse, mai apoi scade pentru a economisi din energie.
Ce a mai spus medicul despre postul intermitent
Este foarte important pentru fiecare persoană că înainte de a-și schimba stilul de viață, treptat să își testeze limitele, 24 sau 36 de ore nemâncat și dacă se simte energică mai poate prelungi puțin, dacă se simte foarte slăbită sau afectată, trebuie să se oprească și să mănânce alimente ușor de digerat.
„Foarte important ca înainte de a-și schimba stilul de viață, treptat fiecare persoană să își testeze limitele – 24 sau 36 de ore de nemâncat, dacă se simte energică, mai poate prelungi puțin, dacă se simte leșinată și chiar se simte afectată, trebuie să oprească postul, și să înceapă să mănânce câte puțin, alimente ușor de digerat. Este bine ca la masa de dinaintea postului să mâncăm mai multe grăsimi și să evităm zahărul și carbohidrații, pentru că a doua zi ne va fi mult mai multă foame, va fi mult mai greu de ținut și de rezistat tentației. Foamea este doar o senzație, un semnal de frică ancestral care ne obligă să mergem să căutam de mâncare pentru că următoarea masă nu este asigurată, nu este garantată pentru nicio vietate pe lumea asta – leului nu-i garantează nimeni că va prinde gazela, vrăbiuței nu-i garantează nimeni că va găsi un bob, însă pentru noi, această teamă nu mai este la fel de prezentă. Însă trebuie să ne ferim de tentații, pentru că imediat cum observăm mâncare începe secreția gastrică și e foarte greu să reziști”, a mai spus medicul.
Citește și: Cum ne menținem părul frumos și sănătos. ”Noi suntem programați genetic cu un anumit număr de fire de păr.”